Skräpet före oss i djupet

publicerad 25 juni 2015

Människans skräp sprider sig allt mer och hamnar även på platser vi ännu inte hunnit besöka. Vid en tioårig undersökning av havsbotten utanför Europas kuster har forskare funnit skräp i form av plast, fiskeredskap och andra sopor på samtliga 32 undersökta platser.

Proverna har tagits i Atlanten, Arktiska oceanen och Medelhavet, på djup allt mellan 32 och 4500 meter. Totalt har man gjort nästan 600 prover, rapporterar ClickGreen.

Skräp på havsbottnen har dokumenterats orsaka problem för havslevande organismer som ibland äter soporna, eller trasslar in ig i dem, något som även drabbar koraller.

41 procent av skräpet består av plast och 34 procent består av fiskeutrustning, men även glas och metall, trä, papp och papper, keramik och andra, oidentifierade material finns på havsbottnarna.

– Den här granskningen har avslöjat att människans skräp finns närvarande i alla marina miljöer, från stränder till de djupaste och mest avlägsna delarna av havet. Havet är till stor del outforskat av människan, och det här var våra första besök på många av dessa platser, men vi blev chockade av att se att vårt skräp hade hunnit dit före oss, säger Kerry Howell, en av författarna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.