Miljö

Oslo centrum ska bli bilfritt

Oslo centrum ska bli bilfritt. Det annonserade den rödgröna vänsterledningen i Oslo. Det är ett mål för att sammanlagt få ner biltrafiken med 30 procent i den norska huvudstaden.

Oslos huvudgata, Karl Johans gate, är delvis bilfri

Efter tre års förhandlingar har Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne (MDG) och Sosialistisk Venstreparti (SV) lyckats med att få igenom sitt politiska program för huvudstaden.

I det politiska programmet som presenterades på en presskonferens finns planerna på ett Oslo centrum, helt utan privat fordonstrafik. Målet är att få ner fordonstrafiken i huvudstaden med 20 procent till år 2020 och med 30 procent till 2030.
Den rödgröna ledningen planerar också att utveckla kollektivtrafiken. Bland annat ska en ny tunnelbana byggas.

Oslos nya klimatpolitik innebär även flera vägtullar och avgifter för bilister.

En tidigare opinionsundersökning från Novus har visat att så mycket som varannan stockholmare vill se ett bilfritt Stockholm city.

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • fordon
  • Norge
  • Oslo