Mer återvinningsbara batterier

publicerad 22 oktober 2015

Litiumbatterier som förutom metallen är byggda av förnybart biologiskt material från bland annat alfa-alfa och tallkåda, har framställts av forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Detta innebär att batteriet kan återvinnas med låg energiåtgång och med ofarliga kemikalier som etanol och vatten.

I dag är det ett problem med återvinningen av litiumbatterier eftersom det är svårt att skilja metallen från de oorganiska material som de också består av. De brytbara litiumresurserna i världen är dessutom begränsade. Dagens litiumbatterier innehåller även andra ännu mer sällsynta material och det krävs mycket energi och giftiga kemikalier vid återvinningen.

Forskarna har nu haft ett tydligt återvinningsfokus och deras nya batteri kan till och med återanvändas med enkla medel, endast mer biomaterial behöver tillföras. Batteri nummer två kan sedan leverera 99 procent av energimängden från det första, och forskarna bedömer att denna siffra med framtida modifikationer kan bli ännu högre.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.