MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Inget EU-stöd till tjurfäktning

publicerad 29 oktober 2015

Efter flera års påtryckningar har nu en majoritet i EU-parlamentet röstat för att strypa subventioner som kan komma att användas för tjurfäktning.

Djurrättsorganisationer över hela världen jublade under onsdagen när det stod klart att majoriteten av EU-parlamentarikerna röstat för ett förslag som kommer innebära kraftigt minskade subventioner till uppfödare av tjurar som kommer användas för tjurfäktning.

Dagens beslut är en stor seger för de tjurar som föds upp för att plågas på tjurfäktningsarenorna. Djurplågeri kan aldrig accepteras som underhållning och vi är mycket glada över att EU:s parlamentariker nu tydligt tar ställning i frågan och sätter punkt för subventioneringarna, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik avsätter inte direkt pengar till tjurfäktning. Däremot har man subventioner för tjuruppfödare, som bland annat använder tjurarna för tjurfäktning, i Spanien, Portugal och Frankrike.

Totalt röstade 438 ledamöter för och 199 mot resolutionen som innebär att subventioner för 130 miljoner euro nu dras in.

Djurplågeri är förbjudet i hela EU, men lagstiftningen gör undantag för “kulturella sedvänjor” såsom tjurfäktning. Det är därför fortfarande lagligt med tjurfäktning i Spanien, Portugal och Frankrike.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend