MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Bakterie äter giftigt avfall

publicerad 8 oktober 2015

En ny encellig organism kan potentiellt komma att hjälpa oss att lösa några av problemen med lagring av kärnavfall, rapporterar forskare vid University of Manchester.

Att man hittar bakterier som lever av avfall är inget nytt, men det här är första gången man hittar organismer som trivs i sådana farliga miljöer som man kan vänta sig runt radioaktivt avfall. Avfallet som ska begravas under mark innesluts i cement, och när grundvatten kommer i kontant och reagerar med cementen blir det alkaliskt. Detta orsakar en rad kemiska reaktioner som kan leda till att radioaktiva ämnen löses ut, varpå de kan hamna i dricksvatten eller i näringskedjan.

Den nya bakterien är väl anpassad till att leva i alkaliska miljöer och kan äta ämnen som utgör problem i lagringen, och klarar sig även utan syre, som inte är vanligt förekommande i lagringsutrymmen.

Forskarna hoppas att organismen ska kunna användas för att göra lagringen av kärnavfall säkrare och mer stabil, skriver University of Manchester.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend