Mycket bekämpningsmedel i frukt

publicerad 28 juli 2015

87 procent av de frukter som säljs i Sverige som inte odlats eko­logiskt innehåller rester av bekämpningsmedel, enligt siffror från Livsmedelsverket.

647 frukter testades förra året: vindruvor, citrus-frukter, äpplen, päron, och bananer. I vindruvorna hittades rester av 51 olika bekämpningsmedel i 96 procent av testerna. Citrusfrukterna hamnar på andra plats, 95 procent. Bäst i test var bananerna, varav 67 procent innehöll bekämpningsmedel.

Siffrorna talar sitt tydliga och oroande språk, i 87 procent av de oekologiska frukterna finns det rester av bekämpningsmedel. De som är särskilt känsliga är barnen som äter mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och därmed får högre exponering, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.