Massdöd av ostron ska utredas

publicerad 10 november 2015

Det japanska jätteostronet är en främmande invasiv art som upptäcktes i svenska vatten 2007. I dag anses arten etablerad i Sverige, främst i Bohuslän men även i norra Halland. I mitten av september rapporterades dock massdöd av ostron på flera platser.

En vanlig orsak till sådan massdöd är ”ostronviruset” Herpesvirus-1, men enligt Havs och Vattenmyndigheten, HaV, har inga tecken på detta påträffats. Inte heller har det inhemska platta ostronet eller blåmusslan drabbats.

– Orsakerna till massdöden behöver utredas mer, bland annat genom analyser av djur- och växtplankton i de drabbade områdena. Vi behöver också undersöka om förändringar i havsströmmar och vattenkemi kan ha påverkat dödligheten, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald vid HaV.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.