MiljöEtt ändrat klimat kommer att leda till att stora mängder fisk försvinner från tropikerna till 2050, enligt en studie från University of British Columbia.
Miljö
Mer koldioxid allvarligt för fiskliv
MiljöStigande koldioxidhalter i haven har en negativ inverkan på fisk över flera generationer, vilket innebär att marina arter kanske aldrig kommer att kunna anpassa sig fullt ut efter sin nya omgivning.
Mellanösterns ekosystem tåliga
MiljöMellanöstern är en torr region som förväntas bli torrare när klimatet förändras. Därmed hotas ekosystem med många unika arter. Men enligt en studie som publicerats i Nature Communications kan dessa ekosystem vara mer stryktåliga än väntat.
Ny diet ger sköldpaddor tumörer
MiljöHavssköldpaddor på Hawaii drabbas av kroniska och ofta dödliga tumörer när de äter alger som är främmande för ekosystemet.
Massdöd av ostron ska utredas
MiljöDet japanska jätteostronet är en främmande invasiv art som upptäcktes i svenska vatten 2007. I dag anses arten etablerad i Sverige, främst i Bohuslän men även i norra Halland. I mitten av september rapporterades dock massdöd av ostron på flera platser.
Vanlig förädling bättre än GMO
MiljöKommer dröja fler år för Monstantos majs. Traditionell växtförädling har visat sig bättre på att framställa grödor som tål torka än genmanipulering.
Föroreningar skadar indiska grödor
MiljöMiljoner ton grödor förstörs varje år i Indien på grund av ozonföroreningar. Det är en förlust på över en miljard dollar, och tillräckligt med mat för att mätta 94 miljoner människor, eller en tredjedel av landets fattiga.
Solcellsinvestering för Afrika
MiljöTerra Sola, en schweizisk företagsgrupp, satsar på omfattande solcellsinvesteringar i sju olika länder i Afrika och Mellanöstern.
Storbritannien och Norge levererar hundratusentals drönare till Ukraina
UtrikesStorbritannien och Norge lanserar ett nytt stödpaket till Ukraina värt 5,7 miljarder kronor - med hundratusentals drönare i fokus.
Inget EU-stöd till tjurfäktning
MiljöEfter flera års påtryckningar. EU-parlamentet har röstat för att strypa subventioner som kan komma att användas för tjurfäktning.
Politik påverkar den biologiska mångfalden
MiljöFinns tydliga skillnader, enligt forskare. Politiken påverkar hur marken används och därigenom den biologiska mångfalden.
Förskolor för friskare barn och miljö
MiljöFörskolan Väktaren står klar som den tredje i sitt slag i Huddinge kommun, byggt enligt "passivhusmodellen" av det kommunala fastighetsbolaget Huge fastigheter.
Mer återvinningsbara batterier
MiljöLitiumbatterier som förutom metallen är byggda av förnybart biologiskt material från bland annat alfa-alfa och tallkåda, har framställts av forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
Oslo centrum ska bli bilfritt
MiljöVill minska biltrafiken med 30 procent. Den rödgröna ledningen i Oslo vill göra Oslo centrum fritt från privat fordonstrafik.
Nu ska Barsebäck rivas
Miljö40 år efter invigningen. Det gamla kärnkraftverket Barsebäck, beläget i skånska Barsebäck, ska rivas.
Dieselutsläpp kan minskas
MiljöAvhandling från Uppsala universitet. | Ett bättre efterbehandlingssystem i katalysatorn skulle kunna minska kväveoxidutsläppen från dieselmotorer.
Bakterie äter giftigt avfall
MiljöEn ny encellig organism kan potentiellt komma att hjälpa oss att lösa några av problemen med lagring av kärnavfall, rapporterar forskare vid University of Manchester.
Från kal betong till konst som skapar trivsel – därför gör muralmålningar comeback
Kultur– Jag vill att mina muralmålningar ska fånga både ögat och hjärtat, säger Malin Sellergren som arbetar med att förgylla miljöer med vacker platsdesignad konst.
Bekämpningsmedel i grundvatten
Miljö[caption id="attachment_23165" align="aligncenter" width="450"] Kor dricker vatten ur Helge å utanför Kristianstad. Foto: Bengt Flemark/CC BY-NC-ND 2.0[/caption] Bekämpningsmedel är vanligt förekommande i Skånes grundvatten, enligt
Ryssland förbjuder GMO i livsmedel
MiljöEfter flera års debatt. | I Ryssland förbjuds nu användandet av genetiskt modifierade organismer, GMO, i livsmedel.
Hög efterfrågan på svenskt kött
MiljöEfterfrågan på svenskt kött är stor och allt fler är beredda att betala.
Kollektivt på vatten
MiljöNy studie från KTH. En utbyggd vattenburen kollektivtrafik i Stockholm kan vara en god idé ur både miljösynpunkt och för resenärerna
Lovar återskapa regnskog
Miljö[caption id="attachment_22132" align="aligncenter" width="450"] Foto: Flickr/CIFOR/CC BY-NC 2.0[/caption] Efter intensiva påtryckningar från Världsnaturfonden och flera andra miljöorganisationer har pappersföretaget Asia Pulp and Paper (APP), en
Nytt klimatmått kan minska avskogning
MiljöEnligt svensk forskning. Andra sätt att mäta avskogning och utsläpp av växthusgaser kan vara mer effektivt än det inom REDD.
Läkemedlens effekter på livet i havet
MiljöLäkemedelsrester som når sjöar och hav har en direkt effekt på växter och djur men påverkar också hur arter samverkar, enligt en ny avhandling från Stockholms universitet.
Mycket bekämpningsmedel i frukt
MiljöEnligt siffror från Livsmedelsverket. 87 procent av de icke-ekologiska frukter som säljs i Sverige innehåller rester av bekämpningsmedel.
En gyllene dal av ord och bilder – konstsagan som vill hela och inspirera
KulturTänk dig en bok som är lika mycket ett konstverk som en saga. Den gyllene Dalen av Malin Sellergren är just en sådan skapelse.