MiljöEtt naturskogsområde runt Stora Gettjärn nordost om Göteborg hotas av exploatering och avverkningar. Naturskyddsföreningen i området och Göteborgs svampklubb uppger att de nu har lämnat
Miljö
Ny nationalpark i Amazonas
MiljöEfter mer än tio års planering och diskussion skapandet av nationalparken Sierra del Divisor i Peru offentliggjorts. Parken på 1,3 miljoner hektar är en av
Exjobb om rengöringssprej prisas
MiljöKarin Lovens examensarbete om rengöringssprejer i arbetsmiljö vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) får ett pris på 15 000 kronor för att det kan bidra till
Förnybart drivmedel ökar bland bussar
MiljöAndelen förnybara drivmedel bland bussar som körs i kollektivtrafik i Sverige har ökat från 6 till 58 procent mellan 2006 och 2014. Under 2015 låg andelen på 67 procent förnybart.
Höga nivåer av luftföroreningar i israeliska städer
MiljöMinisteriet för miljöskydd i Israel har gått ut och varnat hjärt- och lungsjuka samt barn, gamla och gravida för att visats utomhus. Orsaken är den högre koncentrationen av damm och sandpartiklar i luften.
Antarktiska oceanen försuras
MiljöStigande koldioxidutsläpp har lett till att Antarktiska oceanen försuras i sådan takt att stora delar kan vara närmast omöjliga för nyckelorganismer i matkedjan att leva i, enligt en rapport som publicerats i Nature Climate Change.
Göteborg hotas av skyfall
MiljöGöteborgs stad är först i landet med att utföra en skyfallsmodellering för att ta reda på hur staden påverkas av ett extremt regn.
Invaderande arter utvecklas
MiljöInvasiva ogräs i England fortsätter att anpassa sig till sin miljö, och kommer antagligen att bli svårare att handskas med i framtiden, enligt australiensiska forskare som publicerat sina resultat i Biological Invasions.
FUTO – det givna valet för integritetsvänlig röst- och textinmatning i mobilen
IT/ÖvervakningFimpa Googles inmatningsappar och låt det du skriver och talar få stanna i din telefon.
Mikroplast i tandkräm förbjuds
MiljöEtt förbud mot att använda små plastkulor i kosmetika produkter som tandkräm och rakgel har gått igenom den amerikanska kongressen och Vita huset. Det är den ökade oron för mängden plastföroreningar i haven som ligger bakom beslutet.
Hot mot Brasiliens skyddade natur
MiljöBrasilien har gjort stora ansträngningar för att skydda sin natur. Avskogningen har minskat med 70 procent det senaste årtiondet.
Bekämpningsmedel skadar humlor
MiljöHumlor som utsätts för insektsbekämpningsmedel blir sämre på att samla föda, enligt en studie som publicerats i Functional Ecology.
Grönt ljus för solenergi i Brasilien
MiljöBrasilien har gjort sin entré inom solcellsanläggningar, rapporterar schweiziska Romandie News. 31 solcellsparker är planerade, landets första storskaliga.
Klarhet i Deepwateroljans väg till havsbotten
MiljöTvå miljoner fat olja beräknas finnas kvar i havet sedan olyckan på Deepwater Horizon i Mexikanska golfen år 2010.
Snabbare etanol från skogsavfall
MiljöEn ny metod för att producera etanol av så kallad lignocellulosa har utvecklats av doktoranden Mofoluwake Moronfade Ishola vid högskolan i Borås.
Aktuellt med plastpåseförbud i Montreal
MiljöMontreal kan bli den första kanadensiska stad som förbjuder plastpåsar.
Akut smoglarm i Peking
MiljöSkolor hålls stängda. Kinesiska myndigheter har utfärdat ett akut larm över den förorenade luften i Peking.
L-arginin – Naturlig kraft för blodflöde och uthållighet
HälsaL-arginin är en aminosyra som hjälper kroppen att förbättra uthållighet och syresättning.
Efterfrågan på noshorn minskar
MiljöEfterfrågan på noshörningshorn i Vietnam har minskat med 38 procent sedan förra året efter flera reklamkampanjer för att understryka att noshörningarna hotas och deras horn inte har medicinska egenskaper.
Holmen Skog bryter mot certifiering
MiljöSkogsbolaget Holmen Skog avverkningsanmäler och avverkar skogar med höga naturvärden, konstaterar Fältbiologernas skogsnätverk i en rapport från en inventeringsresa i Jämtland.
Bättre metod för fosforanalys
MiljöKärnmagnetisk resonansspektroskopi (NMR). Informationen kan vara viktig för att lösa problem som övergödning och algblomning.
Tropisk fisk flyttar mot polerna
MiljöEtt ändrat klimat kommer att leda till att stora mängder fisk försvinner från tropikerna till 2050, enligt en studie från University of British Columbia.
Mer koldioxid allvarligt för fiskliv
MiljöStigande koldioxidhalter i haven har en negativ inverkan på fisk över flera generationer, vilket innebär att marina arter kanske aldrig kommer att kunna anpassa sig fullt ut efter sin nya omgivning.
Mellanösterns ekosystem tåliga
MiljöMellanöstern är en torr region som förväntas bli torrare när klimatet förändras. Därmed hotas ekosystem med många unika arter. Men enligt en studie som publicerats i Nature Communications kan dessa ekosystem vara mer stryktåliga än väntat.
Ny diet ger sköldpaddor tumörer
MiljöHavssköldpaddor på Hawaii drabbas av kroniska och ofta dödliga tumörer när de äter alger som är främmande för ekosystemet.
Massdöd av ostron ska utredas
MiljöDet japanska jätteostronet är en främmande invasiv art som upptäcktes i svenska vatten 2007. I dag anses arten etablerad i Sverige, främst i Bohuslän men även i norra Halland. I mitten av september rapporterades dock massdöd av ostron på flera platser.
Nattokinase – naturligt stöd för hjärtats cirkulation
HälsaNattokinase är ett naturligt enzymbaserat tillskott som används för att stödja en normal blodcirkulation.