Miljö

Innehade elfenben från 226 elefanter – fick 30 års fängelse

Hantering av beslagtagna elfenben innan de förstörs för att förhindra att de hamnar på svarta marknaden

Två kinesiska medborgare dömdes i veckan i förra veckan i tanzanisk domstol för innehav av närmare två ton elfenben till ett värde av drygt 20 miljoner kronor. Straffet blev 30 års fängelse eller sammanlagt drygt 375 miljoner kronor i böter.

Två kinesiska tjuvjägare som arresterades redan 2013 har nu dömts för att ha påträffats med 706 bitar av illegalt elfenben i Tanzania. Den här senaste domen är en i raden av hårda domar i Tanzania för att få bukt med tjuvjakten i regionen och handeln med illegalt elfenben. En av kineserna döms också till fem års fängelse för att ha försökt muta tanzanisk polis och parkvakt.
Elfenbenet påträffades i säckar fulla med vitlök i de två gärningsmännens hus och åklagaren menade att dessa två kineser ensamma legat bakom en fjärdedel av all tjuvjakt på elefanter mellan 2010 och 2013 i landet. Åklagaren menade vidare att det fanns tydliga belägg för att de två var att betrakta som ledare och finansiärer för ett omfattande syndikat som ägnar sig just åt tjuvjakt av elefanter och handel med deras betar.

Fyndet som ledde till de fällande domarna bestod av drygt 1,8 ton elfenben som bedöms komma från 226 dödade elefanter. Elfenbenet skulle enligt domstolens bedömningar sedan skeppas till den tanzaniska kusten och därefter säljas dyrt till kinesiska medborgare.

De två dömda männen som är 31 och 51 år gamla har överklagat domen och hävdar att de är oskyldiga.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • elfenben
  • Tanzania