Innehade elfenben från 226 elefanter – fick 30 års fängelse

publicerad 23 mars 2016
Hantering av beslagtagna elfenben innan de förstörs för att förhindra att de hamnar på svarta marknaden

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två kinesiska medborgare dömdes i veckan i förra veckan i tanzanisk domstol för innehav av närmare två ton elfenben till ett värde av drygt 20 miljoner kronor. Straffet blev 30 års fängelse eller sammanlagt drygt 375 miljoner kronor i böter.

Två kinesiska tjuvjägare som arresterades redan 2013 har nu dömts för att ha påträffats med 706 bitar av illegalt elfenben i Tanzania. Den här senaste domen är en i raden av hårda domar i Tanzania för att få bukt med tjuvjakten i regionen och handeln med illegalt elfenben. En av kineserna döms också till fem års fängelse för att ha försökt muta tanzanisk polis och parkvakt.

Elfenbenet påträffades i säckar fulla med vitlök i de två gärningsmännens hus och åklagaren menade att dessa två kineser ensamma legat bakom en fjärdedel av all tjuvjakt på elefanter mellan 2010 och 2013 i landet. Åklagaren menade vidare att det fanns tydliga belägg för att de två var att betrakta som ledare och finansiärer för ett omfattande syndikat som ägnar sig just åt tjuvjakt av elefanter och handel med deras betar.

Fyndet som ledde till de fällande domarna bestod av drygt 1,8 ton elfenben som bedöms komma från 226 dödade elefanter. Elfenbenet skulle enligt domstolens bedömningar sedan skeppas till den tanzaniska kusten och därefter säljas dyrt till kinesiska medborgare.

De två dömda männen som är 31 och 51 år gamla har överklagat domen och hävdar att de är oskyldiga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!