Miljö

Fröbanker förbiser vilda matväxter

I Mexiko växer många vilda arter av majs

Vilda släktingar till viktiga matväxter riskerar utrotning, men tas inte med i fröbanker, enligt en rapport som publicerats i Nature Plants.

Forskarna bakom rapporten har kartlagt 1000 släktingar till 81 viktiga grödor. De fann att 70 procent av de vilda växterna är underrepresenterade i fröbankerna, trots att de kan ha användbara egenskaper som skulle kunna avlas in i framtida grödor.

– Vi visste att det fanns arbete att utföra, men inte att det var sa här mycket, säger Ruth Eastwood vid projektet Crop Wild Relatives brittiska Kungliga botaniska trädgårdarna.

Helst borde man börja insamlingarna runt Medelhavet, i Mellanöstern, sydöstra Asien och Sydamerika, som är områden där många växtarter hotas av krig, avverkning, och minskande biologisk mångfald, menar forskarna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Gotlandsruss kan bidra till biologisk mångfald Igenväxningen är ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Nu har biologen Pablo Garrido vid SLU (Sveriges lantbruksu...
Manifestation för biologisk mångfald Den 22 maj var det den internationella dagen för biologisk mångfald. Cirka 70 aktiviteter arrangerades runt om i landet....
Centrum för biologisk mångfald har startats Den 1 januari 2017 startades ett nytt centrum för biologisk mångfald: Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudie...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!