Fröbanker förbiser vilda matväxter

publicerad 28 april 2016
I Mexiko växer många vilda arter av majs

Vilda släktingar till viktiga matväxter riskerar utrotning, men tas inte med i fröbanker, enligt en rapport som publicerats i Nature Plants.

Forskarna bakom rapporten har kartlagt 1000 släktingar till 81 viktiga grödor. De fann att 70 procent av de vilda växterna är underrepresenterade i fröbankerna, trots att de kan ha användbara egenskaper som skulle kunna avlas in i framtida grödor.

– Vi visste att det fanns arbete att utföra, men inte att det var sa här mycket, säger Ruth Eastwood vid projektet Crop Wild Relatives brittiska Kungliga botaniska trädgårdarna.

Helst borde man börja insamlingarna runt Medelhavet, i Mellanöstern, sydöstra Asien och Sydamerika, som är områden där många växtarter hotas av krig, avverkning, och minskande biologisk mångfald, menar forskarna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.