Sumatranoshörning påträffad i indonesiska Borneo

publicerad 3 april 2016
Ett mycket litet antal Sumatranoshörningar finns kvar i världen

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sumatranoshörningen är ett av världens mest hotade däggdjur, eventuellt med färre än 100 djur kvar i det vilda. Nu har dock ett litet hopp tänts efter att arten påträffats i Kalimantan, Borneo för första gången på 30 år.

Världsnaturfonden WWF rapporterar att en hona på 4-5 år fångades in i en specialdesignad fälla och att detta kom som en stor överraskning då de flesta trott att arten varit utrotad i den indonesiska delen av Borneo.

– Det här är ett unikt fynd, något jag aldrig trodde att vi skulle få vara med om. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet att rädda en nästan helt utdöd art, säger Olle Forshed, regnskogsexpert hos WWF.

Avverkning av skog för kolgruva i centrala Kalimantan. Andrew Taylor/WDM/CC BY 2.0
Avverkning av skog för kolgruva i centrala Kalimantan. Foto: Andrew Taylor/WDM/CC BY 2.0

Redan 2013 påträffades fotspår i regionen och man bedömer att det finns åtminstone tre populationer på totalt 15 noshörningar i Kalimantan. För att säkra artens överlevnad menar WWF:s experter att det behövs ostörd regnskog där de stora djuren kan få leva och verka ifred. Honan som infångades ska nu flyttas till säkrare regnskog, där hennes habitat inte hotas av skövling.

Tjuvjakt, oljepalmsodling och gruvdrift bedöms vara de största hoten mot Sumatranoshörningen idag. På den malaysiska delen av Borneo förklarades arten utrotad förra året.

 

Carl Svensson
carl.svensson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!