Miljö

Sumatranoshörning påträffad i indonesiska Borneo

Ett mycket litet antal Sumatranoshörningar finns kvar i världen

Sumatranoshörningen är ett av världens mest hotade däggdjur, eventuellt med färre än 100 djur kvar i det vilda. Nu har dock ett litet hopp tänts efter att arten påträffats i Kalimantan, Borneo för första gången på 30 år.

Världsnaturfonden WWF rapporterar att en hona på 4-5 år fångades in i en specialdesignad fälla och att detta kom som en stor överraskning då de flesta trott att arten varit utrotad i den indonesiska delen av Borneo.
– Det här är ett unikt fynd, något jag aldrig trodde att vi skulle få vara med om. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet att rädda en nästan helt utdöd art, säger Olle Forshed, regnskogsexpert hos WWF.

Avverkning av skog för kolgruva i centrala Kalimantan. Andrew Taylor/WDM/CC BY 2.0
Avverkning av skog för kolgruva i centrala Kalimantan. Foto: Andrew Taylor/WDM/CC BY 2.0

Redan 2013 påträffades fotspår i regionen och man bedömer att det finns åtminstone tre populationer på totalt 15 noshörningar i Kalimantan. För att säkra artens överlevnad menar WWF:s experter att det behövs ostörd regnskog där de stora djuren kan få leva och verka ifred. Honan som infångades ska nu flyttas till säkrare regnskog, där hennes habitat inte hotas av skövling.

Tjuvjakt, oljepalmsodling och gruvdrift bedöms vara de största hoten mot Sumatranoshörningen idag. På den malaysiska delen av Borneo förklarades arten utrotad förra året.

 

Carl Svensson
carl.svensson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!