Ruvande alfågelhona
Foto: Tim Bowman, USFWS

Färsk inventering av sjöfåglar

Publicerad 26 mars 2016, uppdaterad kl. 12:09

Vinterinventeringen av sjöfåglar har ägt rum i över 100 länder i 49 år. I Sverige räknas sjöfåglar på mellan 600 och 700 platser längs kusterna i söder, informerar Lunds universitet på sin hemsida. Lunds universitet är också samordnare för fågelräkningen med hjälp av Naturvårdsverket.

– De flesta övervintrande arterna i Sverige visar en markant ökning, säger forskaren Leif Nilsson som har varit med från starten.

Annons:


Ökningen kan förklaras av mildare vintrar, fåglarna har inte behov av att flytta, menar han.

Men alfågeln, en liten andfågel, har minskat från över fyra miljoner i Östersjöområdet på 1990-talet till 1,4 vid den senaste inventeringen, enligt Leif Nilsson. Även antalet ejdrar har minskat avsevärt.

Resultaten från fågelräkningen rapporteras till Nederländerna, till frivilligorganisationen Wetlands Internationals huvudkontor. Resultaten fungerar som underlag för att skydda de viktigaste övervintringsplatserna för olika arter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend