Miljö

Sveriges berggrund nu digitaliserad

Delar av världens största samling av borrkärnor och geologisk information finns nu tillgänglig på nätet, rapporterar Sveriges radio.

– I dagsläget när marknaden är låg så vet de flesta som kommer hit vad de letar efter. Geologerna har gjort en digital läxa hemma, säger Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå.
På SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i Malå, finns världens största samling av borrkärnor. En borrkärna är ett cylindriskt prov av berg, ofta med en längd på ett par hundra meter. Kärnorna kapas i meterlånga bitar och sorteras efter ett speciellt system i lådor. Under sex år har 23 mil borrkärnor skannats in.

Allt som prospekteringsborrats i Sverige sedan i början av 1900-talet, cirka 3,5 miljoner meter, finns arkiverat. Därutöver finns 20 000 borrprotokoll, med sammanfattning av bergarter, mineraler och annan fakta för ett borrhål eller ett område.

– Meningen måste rimligtvis vara att vi får in mer riskkapital i Sverige, att företag kommer hit och letar malmfyndigheter, börjar bryta, som svensk ekonomi får uppsving av, säger han.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!