Sveriges berggrund nu digitaliserad

publicerad 7 april 2016

Delar av världens största samling av borrkärnor och geologisk information finns nu tillgänglig på nätet, rapporterar Sveriges radio.

– I dagsläget när marknaden är låg så vet de flesta som kommer hit vad de letar efter. Geologerna har gjort en digital läxa hemma, säger Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå.

På SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i Malå, finns världens största samling av borrkärnor. En borrkärna är ett cylindriskt prov av berg, ofta med en längd på ett par hundra meter. Kärnorna kapas i meterlånga bitar och sorteras efter ett speciellt system i lådor. Under sex år har 23 mil borrkärnor skannats in.

Allt som prospekteringsborrats i Sverige sedan i början av 1900-talet, cirka 3,5 miljoner meter, finns arkiverat. Därutöver finns 20 000 borrprotokoll, med sammanfattning av bergarter, mineraler och annan fakta för ett borrhål eller ett område.

– Meningen måste rimligtvis vara att vi får in mer riskkapital i Sverige, att företag kommer hit och letar malmfyndigheter, börjar bryta, som svensk ekonomi får uppsving av, säger han.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!