Sveriges berggrund nu digitaliserad

publicerad 7 april 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Delar av världens största samling av borrkärnor och geologisk information finns nu tillgänglig på nätet, rapporterar Sveriges radio.

– I dagsläget när marknaden är låg så vet de flesta som kommer hit vad de letar efter. Geologerna har gjort en digital läxa hemma, säger Johan Söderhielm, geolog på SGU i Malå.

På SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i Malå, finns världens största samling av borrkärnor. En borrkärna är ett cylindriskt prov av berg, ofta med en längd på ett par hundra meter. Kärnorna kapas i meterlånga bitar och sorteras efter ett speciellt system i lådor. Under sex år har 23 mil borrkärnor skannats in.

Allt som prospekteringsborrats i Sverige sedan i början av 1900-talet, cirka 3,5 miljoner meter, finns arkiverat. Därutöver finns 20 000 borrprotokoll, med sammanfattning av bergarter, mineraler och annan fakta för ett borrhål eller ett område.

– Meningen måste rimligtvis vara att vi får in mer riskkapital i Sverige, att företag kommer hit och letar malmfyndigheter, börjar bryta, som svensk ekonomi får uppsving av, säger han.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!