Här är svenskarna i globalistiska maktnätverket

Globalismens framfart

publicerad 31 januari 2022
- av Isac Boman
Anna Ekström och Carl Bildt.

Listan över 2022 års medlemmar det globalistiska maktnätverket Trilaterala kommissionen har nu släppts. Bland medlemmarna i den inflytelserika tankesmedjan kan noteras bland andra företagsledaren Jacob Wallenberg, Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt och Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl – men också andra högt uppsatta svenska politiker och makthavare.

Nya Dagbladet har vid flera tillfällen uppmärksammat Trilaterala kommissionen – en globalistiskt inriktad tankesmedja som grundades 1973 av bland andra den profilerade polsk-amerikanske rådgivaren Zbigniew Brzezinski och den tidigare judisk-amerikanske toppolitikern Henry Kissinger på uppdrag av ultraglobalisten David Rockefeller. Idag betraktas den som en av de mest inflytelserika tankesmedjorna i världen och kritiker har kallat den för en ”global privat elitorganisation”.

Bland andra Dino Knudsen vid Köpenhamns universitet har granskat tankesmedjans förehavanden och hur denna under flera decennier med framgång har påverkat världens regeringar angående vilken politik som ska bedrivas. Även i Sverige har den uppmärksammats bland annat av miljöpartisterna Birger Schlaug och Marie-Louise “MaLou” Lindholm.

Trilaterala Kommissionen är en global privat elitorganisation. Tanken är att medlemmarna skall träffas i en informell miljö utan insyn från media. Syftet är att bakom kulisserna påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar, långt ifrån värden som kännetecknat till exempel socialliberaler”, skrev Schlaug och Lindholm i en debattartikel i Expressen i samband med att det framkommit att Centerpartiets ledare Annie Lööf blivit medlem i organisationen.

Nya Dagbladet uppmärksammade detta faktum 2018 – men i år återfinns hennes namn dock inte i medlemslistan, men det gör däremot ett flertal andra svenska makthavare.

Trilaterala kommissionen har sammanlagt vanligtvis mellan 300- och 400 medlemmar från Europa, Asien och Nordamerika och man hävdar officiellt att man arbetar för att nå en “ökad förståelse mellan regionerna”.

Den tidigare statsministern och moderate partiledaren Carl Bildt är sedan flera år tillbaka medlem i nätverket och är vice ordförande för den europeiska grenen av kommissionen. I medlemslistan återfinns också Sveriges nuvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) och EU-kommissionären Cecilia Malmström (L) som ansvarar för handelsfrågor inom unionen.

Även svensk etablissemangsmedia finns representerade i gruppen genom Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet och tidigare ordförande för Moderaternas ungdomsförbund.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, är med i maktnätverket. Foto: Jesper Sandström/CC BY 2.0

Bland övriga svenska medlemmar kan noteras den nyliberale debattören och tidigare Timbro-vd:n Maria Rankka, företagsledaren Claudia Olsson som även hyllats av World Economic Forum som en av ”världens främsta unga ledare” samt Magnus Schöldtz – rådgivare på Wallenberg Foundation och tidigare ambassadör vid Utrikesdepartementet.

Svensk-somaliern Ahmed Abdirahman som grundade det politiska evenemanget ”Järvaveckan” och som lyfts fram och hyllats av den tidigare presidenten Barack Obamas stiftelse, tidningen Chef, Veckans affärer och Dagens Opinion finns också med på listan.

En stor del av kritiken mot det slutna sällskapet handlar just om att makteliten samlas under informella former där varken medborgarna eller media har insyn i vad som pågår eller vad som diskuteras – och att beslut som fattas på dessa möten sedan på olika sätt påverkar den förda politiken och livet för en stor del av världens befolkning.

– Min forskning visar att kommissionen vid sina möten sätter agendor som regeringar senare genomför. Kommissionen möts utanför allmänhetens strålkastarljus eftersom den inte vill styras av den allmänna opinionen, konstaterar forskaren Dino Knudsen.

– Kort sagt, man måste ha inflytande (för att få vara med i gruppen). Media och forskare fokuserar mest på de ansikten vi ser bilda en regering, men vi behöver också förhålla oss till att eliten är välorganiserad. I kommissionen är medlemmarna med och formar vårt samhälle – den har en oproportionerligt stor möjlighet att forma världen, och det sker utan någon större uppmärksamhet, menar han vidare.

Henry Kissinger. Foto: University of Michigan’s Ford School/CC BY-ND 2.0

Kommissionens medgrundare Henry Kissinger har under den förda coronapolitiken bland annat låtit meddela att ”den liberala världsordningen” kan vara hotad när befolkningen på grund av makthavarnas agerande under coronakrisen tappar förtroendet för dessa – och han menar att den rådande maktordningen måste skyddas till varje pris genom ännu mer överstatlighet.

Där angreppet på den mänskliga hälsan förhoppningsvis blir tillfälligt, så kommer den politiska och ekonomiska omvälvning som släppts lös kanske att vara i generationer. Inget land, inte ens USA kan i en rent nationell ansträngning övervinna viruset. Att ta i tu med de problem vi står inför måste i slutändan kopplas till globala visioner och samarbetsprogram”.

En global reträtt från att balansera makten med legitimitet kommer att göra att det sociala kontraktet faller samman både inrikes och internationellt”, varnar han vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!