Skadliga kemikalier har påträffats i ett stort antal produkter från ledande friluftsmärken, avslöjar Greenpeace i en ny rapport. Bland de testade produkterna finns till exempel en känga från Haglöfs med otillåtet höga halter av PFOA.
Enligt Greenpeace rapport Leaving Traces – The hidden hazardous chemicals in outdoor gear har stickprov bestående av 40 artiklar från elva varumärken testats för just fluorkarboner, PFAS, en grupp som tillförs för att göra vissa produkter vatten- och smutsavvisande.
Bortsett från att finnas i impregnerade textilier är fluorkarboner vanligt i impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.
En känga från Haglöfs
I en av de testade produkterna, en känga från Haglöfs inköpt i Norge, återfanns högre halter av fluorkarbonen PFOA än vad som tillåtet att sälja.
– Det här är en tickande miljöbomb. Dessa kemikalier bryts inte ner i naturen, de blir kvar mycket länge i kretsloppet och kan skada vårt hormon- och immunsystem, reproduktionen, och bidra till cancer. Företagen måste skärpa sig. Sportlovsfirare ska inte behöva stå i butiken och undra om jackan de köper sprider de här ämnena till naturen, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Rapporten presenterades på en friluftsmässa i München.
Branschen extra ansvar
De 40 produkter som har testats har inhandlats i 19 olika länder och innefattar skor, byxor, jackor, ryggsäckar, rep, sovsäckar, tält och handskar. Bland varumärkena återfinns bland andra Haglöfs, North Face, Norrøna, Patagonia och Mammut. I 9 av 10 av de testade produkterna återfanns fluorkarboner, PFAS. Kängan från Haglöfs innehöll 18 gånger högre halt av PFOA än vad som är tillåtet att sälja i butik i Norge, vilket organisationen har anmält till Norges miljödirektorat.
Friluftsbranschen har ett extra stort miljöansvar. De säljer sina produkter med budskap om fantastiska naturupplevelser. Då är det oärligt att samtidigt använda giftiga kemikalier i stället för de bättre alternativ som finns på marknaden.
Norge hittills enda land
Norge är hittills det enda land som satt ett gränsvärde för försäljning av produkter som innehåller fluorkarbonen PFOA. Sverige har inte infört något förbud eller gränsvärden för halter av andra fluorkarboner än PFOS. Sommaren 2015 skrev över 200 forskare från hela världen under ett upprop för en utfasning av samtliga fluorkarboner.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet