Avskogning underlättar för råttor

publicerad 8 april 2016
Amazonas regnskog

Att habitat skadas och förstörs är bara början på avskogningens effekter. Avskogningen hjälper även främmande arter som råttor att ta sig in i tropiska regnskogar och tränga ut de arter som ursprungligen bodde där, enligt en studie ledd av forskare från Imperial College London som publicerats i Biotropica.

– Det kan gå illa för inhemska djur som kanske inte kan tävla med råttorna när det gäller mat och resurser. Det är även dåligt för skogen, eftersom många små däggdjur är viktiga både som fröspridare och byte för större djur, säger Rob Ewers vid Imperial College Londons Department of Life Sciences.

Råttor undviker oftast skogar med större träd, eftersom de inte har så mycket skydd vid marken, och de nedfallna löven för mycket oväsen som kan dra till sig rovdjur när råttorna förflyttar sig.
Avverkade skogar har mer undervegetation som ger skydd, och nedfallet I trä innehåller insekter som kan ge råttorna mer mat, rapporterar Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!