Miljö

Bättre modell för smältande is

Med hjälp av datormodeller och fältstudier vill forskare vid University of Alaska Fairbanks ta reda på hur mycket Grönlands smältande istäcke påverkar havet.

Forskarna har arbetat i över tio år, men arbetet har gått långsamt eftersom Grönlands topografi är komplicerad och det har varit svårt att mäta isens tjocklek. Nu har dock NASA lyckats med det konststycket genom att använda en is-genomträngande radar.

– Bättre datormodeller och NASA:s högupplösta data gjorde en stor skillnad. Båda var nödvändiga – vi skulle inte kunna göra något utan endera, menar Martin Truffer vid UAF:s geofysiska institut.

Modellerna har vid jämförelser med data från NASA:s Operation IceBridge North lyckats reproducera flödet från 29 glaciärer som utgår från det grönländska istäcket. Resultaten har publicerats i Nature Communications.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • Grönland
  • Nasa