Kan kokosolja bota coronasmitta?

Coronavirusutbrottet av Sars år 2003 infekterade 7000 kineser, varav 600 dog. I grannlandet Filippinerna, med en befolkning på 80 miljoner och omfattande kontakt med Kina, rapporterades endast 14 Sars-fall. Kanada, på andra sidan Stilla havet, hade långt fler fall. Lars Bern skriver om den filippinske professorn Dr. Dayrit som menar att kokosolja kan ha spelat en avgörande roll i befolkningens motståndskraft.

publicerad 14 mars 2020

Prognoserna över Corona-pandemins utveckling framöver duggar tätt, från de som ser utbrottet som något som mest liknar en allvarlig säsongsinfluensa till de som tror att uppåt 80 procent av jordens befolkning kommer att drabbas med mycket höga dödstal. Den etablerade skolmedicinen vid de stora erkända institutionerna och inom läkemedelsindustrin jobbar för högtryck för att hitta vacciner och patenterbara mediciner, med vilka man hoppas kunna bromsa in och stoppa pandemin.

Här hägrar en marknad värd hundratals miljarder kronor för dem som lyckas. De enorma ekonomiska intressena snedvrider givetvis den bild vi förmedlas från olika intressenter – från läkemedelsbolag till hälsokostföretag. Det finns helt enkelt mycket starka intressen av att skapa maximal rädsla hos allmänheten – som vanligt tyvärr. Så alla prognoser skall idag betraktas med stor skepsis.

För egen del tycker jag att man skall ta pandemin med fattning men på mycket stort allvar och planera därefter. Det alla tills vidare skall ta höjd för, är en utbredd sjuklighet med långt högre dödlighet och smittorisk än vid den vanliga säsongsinfluensan.

Som…


Lars Bern är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är minoritetsdelägare i SvD, av Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien sedan 1988 och Etikkollegiet.

Han har bland annat författat böckerna Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri (2014) och Den metabola pandemin (2019). Bern driver även opinionssajten Anthropocene.

 

 


Liknande artiklar: