Astra Zeneca erkänner allvarliga biverkningar

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 1 maj 2024
- av Sofie Persson
Tidigare har Astra Zeneca förnekat att deras vaccin kan leda till blodproppar.

Astra Zeneca har i domstolsdokument medgivit att deras covidvaccin i “mycket sällsynta fall” kan leda till blodproppar. Läkemedelsföretaget står nu inför rättsliga åtgärder efter anklagelser om att vaccinet har orsakat dödsfall och allvarliga biverkningar i dussintals fall.

Läkemedelsjätten utvecklade covidvaccinet “Covishield” i samarbete med Oxford University i Storbritannien, och producerades sedan av Serum Institute of India. Vaccinet administrerades i över 150 länder, Storbritannien och Indien.

Tidigare i år har över 40 stämningsansökningar gjorts i en grupptalan mot företaget där de kärande hävdar att de fått allvarliga biverkningar, eller haft en anhörig som avlidit till följd av covidvaccinet.

Astra Zeneca har hela tiden motsatt sig dessa påståenden, men nu erkänner man plötsligt att vaccinet kan orsaka trombos med trombocytopenisyndrom (TTS), som innebär bland annat blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

Det medges att AZ-vaccinet i mycket sällsynta fall kan orsaka TTS. Orsaksmekanismen är inte känd“, skrev läkemedelsföretaget i domstolsdokumenten i februari, rapporterar The Telegraph.

WHO bekräftar vaccinskador

Enligt Council for International Organizations of Medical Sciences, en internationell organisation som samarbetar med WHO för att främja medicinsk forskning och etik globalt, innebär “mycket sällsynta biverkningar” att omkring en på 10 000 personer drabbas.

Även Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat att Covishield kan ge dessa livshotande sällsynta biverkningar.

En mycket sällsynt biverkning som kallas trombos med trombocytopenisyndrom, som involverar ovanliga och allvarliga blodkoagulationsincidenter i samband med lågt antal blodplättar, har rapporterats efter vaccination med detta vaccin”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!