Pontus avled efter felaktigt covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 januari 2024
- av Sofie Persson
Pontus blev bara 30 år gammal - här på bild med och utan sin sambo och dotter Jasmine.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pontus Sevius avled plötsligt efter han fått Modernas covidvaccin, ett vaccin som enligt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer överhuvudtaget inte skulle ges till individer inom hans åldersgrupp. Nu har familjen fått rätt till ersättning från Kammarkollegiet ”för sorg och saknad”.

Det var den 4 februari 2022 som Pontus ramlade ihop på gatan och dog. Två veckor tidigare hade han tagit Modernas covidvaccin Spikevax, något som stred mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under hösten 2021 konstaterade myndigheten att det fanns en ökad risk att just Spikevax orsakar hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation för personer födda 1991 eller senare, särskilt för pojkar och unga män.

Trots detta injicerades Pontus med Modernas covidvaccin Spikevax. I obduktionsprotokollet fastställde man ingen definitiv dödsorsak, men nämnde covidvaccinet som möjlig orsak till 30-åringens död.

Sedan dess har Michaela Olofsson, 34, med gemensamma snart 8-åriga dottern Jasmine, försökt få svar kring sambons död.

Pontus dog av covidvaccinet

Vid tre tillfällen togs ärendet upp i Kammarkollegiet, där man menade att covidvaccinet inte orsakat Pontus död. Därefter, med hjälp av bland andra läkaren Sture Blomberg, har man begärt omprövning från en annan försäkringsläkare, varefter det vände efter fjärde försöket och myndigheten beviljade ersättning till familjen.

Kammarkollegiet, myndigheten som fungerar som statsförvaltningens försäkringsbolag, bekräftade att Pontus bortgång skedde “på grund av Modernas vaccin mot Covid 19”. Familjen får 30 000 kronor i ersättning vardera för sorg och saknad.

Pengar är ju bra eftersom det är en hel inkomst som är borta. Men det är inte lätt att hurra för. Det är väldigt lite pengar. Det känns lite som att ett människoliv inte är värt mer än 30 000, säger Michaela till Bonniertidningen Expressen.

Michaela har sedan Pontus bortgång misstänkt det var covidvaccinet som orsakat sambons död, något som nu känns bra att ha “svart på vitt” på, men sorgearbetet är fortfarande lika svårt. Även för dottern Jasmine är det svårt, säger Michaela, som berättat för dottern att hennes pappa dog på grund av covidvaccinet.

Hon frågar varför vi var tvungna att ta det, säger Michaela.

Region Värmland valde att lex Maria-anmäla händelsen efter en utredning, något som NWT rapporterat om, men däremot har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ännu inte prövat fallet.

30 000 kronor är ett slag i ansiktet. Inga pengar i världen kan få Pontus tillbaka men Jasmine och Michaela ska ha en rimlig ersättning för allt de gått igenom, säger Michealas moder Malin till tidningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!