Vaccindrabbade britter stämmer Astra Zeneca

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 24 januari 2024
- av Sofie Persson
Hittills har Storbritanniens vaccinskadeersättningssystem betalat ut ersättning till 150 personer.

Fler än 35 stämningsansökningar har lämnats in mot läkemedelsbolaget Astra Zeneca i Storbritannien, och fler väntas komma. Läkemedelsbolaget krävs på ersättning på tiotals miljoner pund efter rapporter om allvarliga biverkningar av covidvaccinet.

I stämningsansökningarna hävdas att covidvaccinet är “defekt” och att de bakom ansökningarna fått allvarliga biverkningar, eller har en anhörig som avlidit till följd av injektion. Covidvaccinet har särskilt kopplats till tillståndet Vaccine-Induced Immune Thrombocytopenia and Thrombosis (VITT), som orsakar blodproppar. Omkring en av fem som drabbas avlider.

Fler än 40 stämningsansökningar förväntas skickas in mot läkemedelsbolaget, rapporterar The Telegraph. Det innebär att om Astra Zeneca förlorar kan de bli tvungna att betala ut 80 miljoner pund i ersättning till käranden.

Förtroende skadas

Sir Jeremy Wright, tidigare justitiekansler, uppmanar premiärminister Rishi Sunak att lösa fallen innan de når domstol. Detta eftersom allmänheten behöver känna att de kommer att tas om hand om det går fel med något vaccin.

– Det förtroendet skadas om regeringen inte går in och löser dessa fall, säger han.

Hittills har Storbritanniens vaccinskadeersättningssystem betalat ut ersättning till 150 personer, varav de flesta fall rör Astra Zenecas vaccin.

Läkemedelsbolaget motsätter sig stämningsansökningarna och förnekar att deras covidvaccin varit defekt. Vidare menar man att kraven mot företaget är “förvirrade” och “felaktiga i lag”. Astra Zeneca påpekar också att deras covidvaccin ska ha räddat sex miljoner liv.

Den brittiska tidningen har tidigare uppmärksammat hur familjer i landet tvingas kämpa mot byråkratin för att få covidvaccin erkänt som orsak till deras anhörigas död, trots att även läkare slagit larm. I Tyskland påbörjades en rättsprocess mot läkemedelsbolaget förra året, då en 33-årig kvinna drabbats av blodproppar som slutade med att hon tvingades operera bort delar av sin tarm efter covidvaccinet.

Covidvaccinet används inte längre i Storbritannien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!