Slovakiens skjutne premiärminister varnade för tredje världskrig

publicerad 16 maj 2024
- av Markus Andersson
Robert Fico
Robert Fico har varit mycket kritisk till Västs hantering av Ukrainakonflikten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Robert Fico ser ut att överleva gårdagens mordförsök, men det är ännu oklart varför han sköts och huruvida gärningsmannen agerade på eget bevåg. Den frispråkige premiärministern har profilerat sig som en högljudd kritiker av Västs sanktioner mot Ryssland och det militära stödet till Ukraina och varnat för att ett tredje världskrig kan bli verklighet om fientligheterna fortsätter.

– Faktum är att Ukraina bara utnyttjas för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag fruktar att Väst för dessa geopolitiska måls skull kommer att bekämpa Ryssland till den sista ukrainske soldaten, och vi är inte långt från detta mål, har han bland annat sagt.

Under onsdagseftermiddagen utsattes Fico för ett mordförsök då han sköts med flera skott i samband med att han var ute och mötte väljare i staden Handlova i centrala Slovakien. Ficos livvakter kunde snabbt brotta ner skytten och föra premiärministern till sin bil och vidare till sjukhus där han opererades under natten – hans skador bedöms inte längre som livshotande.

– Som tur var gick operationen bra, så vitt jag vet, och han ser ut att överleva. Hans tillstånd är inte längre livshotande, säger vice premiärminister Tomas Taraba till BBC.

Den 71-årige amatörpoeten och regeringskritikern Jurav Cintula greps omedelbart efter dådet. Cintula har i olika medier pekats ut som såväl radikal nationalist, pro-rysk, anti-rysk, fredsaktivist och invandringskritiker, men exakt varför han ville döda Fico är oklart – och man vet inte heller om han agerade på egen hand.

– Den initiala informationen som vi har pekar tydligt på ett politiskt motiv och ett beslut av gärningsmannen strax efter presidentvalet… En attack mot premiärministern är en attack mot demokratin, kommenterar inrikesminister Matúš Šutaj-Eštok.

“Soros korrupta svin”

Vad gäller Robert Fico, som också leder det vänsternationalistiska partiet Smer, kan det noteras att han på flera viktiga punkter skiljer sig från makthavarna i väst och av EU-etablissemanget ofta utmålats som en mycket kontroversiell figur.

Fico har exempelvis förkastat EU:s krav på att tvångsdistribuera migranter och flyktingar från Mellanöstern och Afrika mellan medlemsländerna och deklarerat att ”obligatoriska kvoter inte kommer att införas på slovakiskt territorium”.

Han har också varnat för att ”tusentals terrorister och IS-krigare tar sig in i Europa med migranterna” och deklarerat att Slovakien ”övervakar varje muslim”.

2018 anklagade han också Slovakiens förre president Andrej Kiska för att tillsammans med globalisten och valutaspekulanten George Soros försöka skapa oro och instabilitet i Slovakien och för att försöka störta landets regering.

George Soros. Foto: World Economic Forum/Michael Wuertenberg

På liknande sätt har han beskrivit landets vänsterliberala journalister som ”Soros korrupta gäng av svin” som vill ”förstöra” Slovakien, och har också lovat att genom nya lagar försvåra möjligheterna för utländska lobbyorganisationer att verka i landet.

Kritisk till WHO-avtal

Enligt slovakisk radio kommer landets styre inte heller att acceptera WHO:s föreslagna ”pandemiavtal” som bland annat skulle ge organisationen långtgående befogenheter att tvinga länder att införa restriktioner eller nedstängningar.

Slovakiens hälsoministerium uppger att man inte kan acceptera att stödja några dokument som försvagar Slovakiens position som självständig stat.

Allra mest intressant är dock kanske Robert Ficos hållning i Ukrainakriget, där han vid upprepade tillfällen förespråkat diplomati och fredsförhandlingar snarare än fortsatt krig, vapenleveranser och eskalering.

– Ett omedelbart stopp av militära operationer är den bästa lösningen för Ukraina. EU borde gå från att vara vapenleverantör till fredsstiftare, deklarerade premiärministern i höstas.

Stoppade vapenleveranser

I västerländska etablissemangsmedier har Fico ofta smutskastats som en ”pro-rysk extremist” och ”populist” på grund av hans uppfattning om att kriget måste få ett slut och EU:s relationer med Ryssland förbättras.

– Detta är inte bara ett skott mot Fico och Slovakien, utan också mot de rysk-slovakiska relationerna, menar den ryske lagstiftaren Konstantin Zatulin.

– Fico visste mycket väl att majoriteten av slovakerna, åtminstone hälften, sympatiserar med Ryssland, trots den bedrägerikampanj som dominerar i Europa, tillade Zatulin och hävdade vidare att Fico ”utsatts för ändlösa hot och utpressningsförsök” eftersom hans politiska ståndpunkter gick emot Bryssels.

Robert Fico, som i oktober kom till makten för tredje gången, gick till val bland annat för att stoppa vapenleveranserna till Ukraina och argumenterade för att ”Slovakiens folk har större problem” än kriget där.

Ukrainska soldater. Foto: U.S. Army National Guard/Amy Carle/CC BY 2.0

– (Kriget i ukraina) började 2014 när ukrainska nazister och fascister började mörda den ryska befolkningen i Donbas, har han tidigare uttryckt – en uppfattning som också strider mot det dominerande EU/Nato-narrativet.

Varnade för världskrig

När Fico vann valet gjorde han som han lovat och stoppade också allt militärt stöd till Ukraina och vägrade ansluta sig till den Tjeckienledda koalitionen som lovat att lägga stora summor på vapenköp för Ukrainas räkning. Förra månaden gick han också ut offentligt och sa att Slovakien kommer att blockera Ukrainas ansökan om Nato-medlemskap och att ”Slovakien behöver ett neutralt Ukraina”.

– Våra intressen kommer att hotas om landet blir medlem i Nato, eftersom det är grunden för en stor världskonflikt.

Volodymyr Zelenskyj och Nato-bossen Jens Stoltenberg. Foto: Jens Stoltenberg/X

Istället vill Fico och hans regering se ökade diplomatiska ansträngningar – gärna i samarbete med Kina, Brasilien och Vatikanstaten. Han har även förkastat Frankrikes (Emmanuel Macrons) förslag om att skicka Nato-trupper till kriget och påpekat att dylika åtgärder kan leda världen mot ett tredje världskrig.

– Slovakien har inget att göra med kriget i Ukraina, och låt mig sända ett tydligt budskap till hela Slovakien: Vem som än frågar oss så kommer ingen slovakisk soldat att sätta sin fot utanför den slovakisk-ukrainska gränsen.

“Väst utnyttjar Ukraina”

– Faktum är att Ukraina bara utnyttjas för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag fruktar att Väst för dessa geopolitiska måls skull kommer att bekämpa Ryssland till den sista ukrainske soldaten, och vi är inte långt från detta mål, är ett annat uttalande från Fico som inte föll i god jord hos USA och dess allierade.

– Faktum är att de flesta av EU:s medlemsländer är besatta av Ukraina och hatar Ryssland, vilket leder till märkliga åsikter som utan tvekan sprids i europeiska medier – att kriget i Ukraina bör fortsätta för att försvaga Ryssland, har han också sagt.

Även Västs sanktioner mot Ryssland har kritiserats av premiärministern och beskrivits som ”vettlösa” och skadliga för den egna ekonomin.


Efter nyheten om mordförsöket har ett stort antal kondoleanser från ledare i såväl Väst som Öst inkommit, bland annat från Joe Biden, Vladimir Putin och Sveriges Ulf Kristersson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!