Polisens senaste rapport fastslår att organiserade kriminella nätverk har infiltrerat HVB-verksamheterna i Sverige, något som skapar allvarliga hot mot systemets integritet.
Enligt rapporten, som sammanställts av polisens Nationella operativa avdelning (Noa), är minst 18 HVB-hem i södra, västra och mellersta Sverige direkt eller indirekt kopplade till den organiserade brottsligheten.
Peter Allheim, kommissarie på Noa, beskriver situationen som “anmärkningsvärd och systemhotande”, vilket förstärker allvaret i rapportens slutsatser. Trots de tydliga riskerna står Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inför stora utmaningar när det gäller att ingripa mot dessa aktörer.
Anna Carin Nyqvist, enhetschef på Ivo, förklarar att myndigheten ofta saknar de juridiska verktygen för att agera effektivt.
– Det kan vara så att vi får uppgifter om kopplingar till kriminella aktörer men kan vi inte bekräfta det med ett tydligt material som håller i en domstol är det svårt att göra något åt det som lagstiftningen ser ut nu, uppger Anna Carin Nyqvist till Schibsted-ägda SvD.
Problemet förstärks ytterligare av de komplicerade verksamhetsupplägg som används av kriminella aktörer. Dessa upplägg innebär att personer kan tillkomma i verksamheten utan Ivos vetskap, vilket gör det svårt för myndigheten att övervaka och kontrollera ägarförhållanden.
– Framkommer det ingenting där har vi inte möjlighet att neka tillstånd, säger Anna Carin Nyqvist.
Varför görs inte ordentliga bakgrundskontroller? Är det inte lag på det? Det är extra viktigt just på SIS & HVB hem.
Snacka om bra ställe att rekrytera nya göngmedlemmar. Hur naiva och osmarta är IVO? Vem är ansvarig? Denne måste ta konsekvenserna och avgå.
Flum-politik. AGERA!— Olof (@1972_ernie) August 27, 2024
Hög avslagsprocent på ansökningar
Under förra året drog Ivo in tillstånden för sju HVB-hem, och avslagsfrekvensen för nya ansökningar låg på 42 procent. Ändå är detta inte tillräckligt för att bemöta den ökande hotbilden.
Bland de efterfrågade förändringarna finns bättre möjligheter för informationsutbyte mellan myndigheter, inklusive fler sekretessbrytande regler.
Ivo vill även få tillgång till polisens misstankeregister, något som skulle kunna ge myndigheten ett starkare underlag för att neka eller återkalla tillstånd för HVB-hem med kopplingar till kriminella nätverk.
– Vi har gått fram med ett 40-tal förslag på författningsändringar till regeringen just därför att vi ser att vi behöver andra verktyg för att motverka kriminella aktörer, betonar Anna Carin Nyqvist.
Hon understryker vikten av att kunna agera snabbare och mer effektivt för att skydda samhällets mest utsatta grupper från att hamna i händerna på kriminella nätverk som utnyttjar vårdsystemet för egna syften.