Tege Tornvall är krönikör på Nya Dagbladet.

Han har ett förflutet som skribent på bland annat Veckans Affärer, Ny Teknik, Teknisk Tidskrift samt som info-konsult för ledande data- och industriföretag.

Tornvall är aktiv för nätverket Klimatsans och har givit ut två böcker i klimatfrågan: "Solen driver vårt klimat" samt "Tänk om det blir kallare?".

Tege Tornvall


Foto: Gabriel McCallin/Unsplash

Mer än lovligt yrvaket av Mattsson och Salamone

KrönikorTege Tornvall: Att som Johanna Mattsson och Juliana Salamone påstå att klimatfrågan inte ”står högst på den politiska agendan” är mer än lovligt yrvaket.

Stigande hav Foto: Moewee/CC BY-NC-SA 2.0

Husbyggen trots stigande hav?

KrönikorSedan djupa istiden för cirka 20 000 år sedan har haven globalt stigit med ungefär 120 meter, skriver Tege Tornvall.Foto: Mael Rimbault (CC BY-NC-SA 2.0)

Avlövat lövverk

KrönikorTrion Löfven-Lövin-Lööf missar ett antal väsentliga punkter i sin klimatpolitik, skriver Tege Tornvall.


Foto: Paul Figdor (CC BY-NC 2.0)

Oljestater bygger kolkraftverk

KrönikorI Förenade Arabemiraten bygger nu Dubai ett stort kolkraftverk för uppåt 35 miljarder kronor, skriver Tege Tornvall.


Foto: Olaf Arndt (CC BY-NC-SA 2.0)

Eldrift – men hur?  

KrönikorTill riskerna hör att vätgas är mycket eldfarlig med explosionsrisk i kontakt med syre. Det skriver Tege Tornvall i sin krönika.


Foto: ディマ(CC BY-NC 2.0)

Motstridigt från Vattenfall

KrönikorTege Tornvall skriver om hur Vattenfall vill satsa på vind- och solenergi trots att det kan bli mycket svårt att täcka energibehoven på detta sätt.


Foto: Harald Felgner (CC BY-NC-SA 2.0)

Batterifordon ett villospår

KrönikorTege Tornvall skriver om hur expertisen dömer ut batterier för eldrift.


Foto: Lenny DiFranza/CC BY-SA 2.0

”Kallt i både norr och söder”

KrönikorRekordkallt i Nederländerna och påtaglig julikyla i Skåne och Danmark, konstaterar Tege Tornvall om sommarens väder.


Foto: Matthew Rogers/CC BY-NC 2.0

Utan kol – inget liv

KrönikorKol har kommit att betraktas som ett hot mot Jordens liv när det i själva verket utgör basen livet självt. Det skriver Tege Tornvall.


Foto: JLS Photography/CC BY-NC-ND 2.0

Tjugo gånger fler dör av kyla än av värme

KrönikorTege Tornvall: Sedan Lilla istiden har det lyckligtvis blivit varmare på Jorden. Färre lider nöd och svält, fler har fått det bättre och uppvärmningen är en välkommen återhämtning.
Foto: Stanley Zimny/CC BY-NC-SA 2.0

Kallare på många håll

KrönikorÅrets höst är den tidigaste på 40 år och många riktigt kalla temperaturnoteringar har förbisetts i rapporteringen, skriver Tege Tornvall.Foto: Victor Svedberg/CC BY-NC-ND 2.0

Börja arbeta tidigare

KrönikorDen nya pensionsuppgörelsen fokuserar på hur länge vi skall arbeta, men den missar att vi börjar arbeta senare än vi gjorde förr. Det skriver Tege Tornvall.