Slovakiska lantbrukare ansluter sig till EU-protester

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 5 februari 2024
- av Sofie Persson
Lantbrukarna planerar att blockera vägar med sina traktorer, likt andra protester i EU.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Slovakiska lantbrukare kommer att ansluta sig till de protester som anordnas i flera europeiska länder de senaste veckorna, meddelar den slovakiska jordbruks- och livsmedelskammaren (SPPK). De anser att protesterna är en konsekvens av EU:s “gröna fanatism” som vållar stor skada för europeiskt lantbruk.

De senaste veckorna har det skett åtskilliga protester från europeiska lantbrukare på grund av bland annat slopade skattelättnader på diesel, ökade bränslekostnader och EU:s generella miljölagstiftning. Traktorer har blockerat större vägar i Tyskland, Frankrike och Belgien.

Nu ansluter sig även slovakiska lantbrukare till EU-protesterna, rapporterar Euractiv. SPPK menar att Bryssel tillsammans med sin gröna politik är roten till protesterna, men också att det inkluderar problem som beror på dålig förvaltning av den slovakiska förvaltningen av jordbruksutbetalningar (APA) och den nationella strategiska planen för jordbrukspolitiken.

Bland annat pekar man på att man för första gången under det 19 år långa EU-medlemskapet misslyckades med att leverera det ekonomiska stöd som lovats till lantbrukare.

EU-kommissionen gav under förra veckan med sig på några av kraven för lantbrukarna, men SPPK menar att det inte är tillräckligt och kallar det för “pseudotillmötesgående”.

Jordbrukare som protesterar, bränner däck, häller gödsel på administrativa centra i hälften av EU-länderna – det är bara en konsekvens av vad som ofta orsakas av grön fanatism i EU, säger SPPK:s ordförande Emil Macho.

“Europa kan föda sig själva”

Vidare pekar Macho på de många jordbrukare som inte längre arbetar på ute utan tvingas sitta på kontoret för att försöka “fylla i EU:s ofta meningslösa administrativa formulär”.

Dessutom skeppas tusentals ton grödor, kött och fjäderfä genom hamnar och importeras till Europa från andra sidan jordklotet. Det är därför EU:s jordbrukare blockerar hamnarna: de vill visa att Europa kan föda sig själva och ändå exportera, säger han.

Macho säger att slovakiska bönder därmed är redo att protestera och kommer att göra det i samordning med bönder från sina grannländer. Han varnar också för att de kommer att sätta in “hundratals traktorer” på gatorna, likvärt till de andra protesterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!