Stoltenberg förkastar Putins fredsvillkor: ”Deklaration om mer krig”

Kriget i Ukraina

publicerad 15 juni 2024
- av Isac Boman
Vladimir Putin och Jens Stoltenberg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under gårdagen presenterade Rysslands president en kravlista för att inleda fredsförhandlingar som i korthet går ut på att Ukraina lämnar oblasterna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizhzhia och förbinder sig att förbli neutralt och inte ansluta sig till Nato.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg menar att fredsförslaget i själva verket är en ”deklaration om mer krig” och lovar att Nato tänker fortsätta stötta Ukraina militärt.

– Samma minut som de går med på det här kommer vi sluta skjuta och börja förhandla, sade Vladimir Putin.

Att Ukraina skulle avstå de fyra territorierna och ett Nato-medlemskap, har redan förkastats av regeringen i Kiev, och Stoltenberg menar även han att förslaget under inga omständigheter kan accepteras.

– Det här är inte ett fredsförslag, det är en deklaration om mer krig och mer ockupation, och det visar att Rysslands mål är att kontrollera Ukraina och det har varit Rysslands syfte sedan början av detta krig, argumenterar han.

– Det är inte för Ukraina att dra tillbaka sina trupper från ukrainskt territorium, det är Ryssland som måste dra tillbaka sina trupper, fortsätter Nato-toppen.

“Innebär att Rysslands mål blir verklighet”

Enligt Stoltenberg skulle ett accepterande av Moskvas fredsförslag innebära att ”den ryska målsättningen blivit verklighet”.

– Förslaget innebär att Ryssland skulle få alla fyra territorium som de hävdar inte är ukrainska och att Ukraina ska ge upp signifikant mer land än vad de redan har tappat, fortsätter han.

I helgen anordnas en fredskonferens i Schweiz där kriget i Ukraina är i fokus. Cirka 100 länder förväntas delta – men representanter från Ryssland har inte bjudits in, ett beslut som fått hård kritik, och beskrivits som märkligt, om syftet verkligen är att få till en varaktig fred i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!