”Könsbyteslag” röstades igenom – moderater vek sig för partipiskan

HBTQ-lobbyn

publicerad 18 april 2024
- av Jan Sundstedt
Till slut lyckades Ulf Kristersson driva igenom sin linje.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots att undersökningar visat att den nya könstillhörighetslagen saknar folkligt stöd, röstades den igenom med bred majoritet under onsdagseftermiddagen.

Inom Moderaterna finns ett utbrett missnöje mot lagen inom det egna partiet – men i slutändan vågade bara en enda M-ledamot tydligt gå emot Ulf Kristerssons linje och rösta nej.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur en majoritet av den moderata riksdagsgruppen motsatte sig den nya lagen – men att Ulf Kristersson och partiledningen, som varit drivande i att införa denna, hotade med repressalier för den som gick emot partilinjen.

– Mer än 80 procent av gruppen, lågt räknat, är stenhårt emot. Det finns naturligtvis en enorm ilska och frustration mot Ulf, berättade en källa inom partiet.

Partiet fick anordna flera krismöten som gick ut på att pressa och övertala de egna partikamraterna att stödja hbtq-lagen, och även om det är oklart exakt vad som sades under dessa möten, är det tydligt att ansträngningarna gav resultat.

Könstillhörighetslagen röstades igenom i riksdagen med 234 ja-röster mot 94-nejröster och bara en enda moderat riksdagsledamot vågade gå emot partilinjen – Ellen Juntti.

“Tycker det är fel”

– Jag kan bara inte rösta för att 16-åringar ska få byta sitt juridiska kön. Jag tycker det är fel. Det är för ungt, förklarar hon för statskanalen SVT.

Enligt partiets gruppledare Mattias Karlsson riskerar Juntti nu att straffas för sin principfasthet.

– Jag konstaterar att hon har röstat mot det vi tillsammans har beslutat att vår politiska hållning ska vara. Just nu känner jag mig väldigt besviken på henne, säger han.

Vilken typ av ”repressalier” som kommer att bli aktuella ska bestämmas efter ett möte senare i veckan.

Åkesson besviken på M

Även socialdemokraten Patrik Björck valde att gå emot sitt parti – i övrigt var Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna de enda partierna som röstade nej i kammaren, och SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket besviken över utfallet.

– Jag tycker att det är bedrövligt, jag tycker det är bedrövligt att man så lättvindigt röstar igenom ett förslag som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen. I ett fall där det handlar om barn som det gör i detta fallet så blir det ännu mer känsligt. Jag tycker det är ett beslut som behöver rivas upp, kommenterade han när resultatet var klart.

– Jag är otroligt besviken, inte minst på Moderaternas agerande i den här frågan, fortsatte han.

På X lovar han dessutom att avskaffa lagen om SD skulle bli det styrande partiet, och andra Sverigedemokrater uttrycker en liknande besvikelse.

Forskare kritiska

Förändringarna som förväntas träda i kraft den 1 juli nästa år innebär dels att minderåriga (16 år) framöver får ”byta” juridiskt kön. Vidare kommer det inte heller att krävas någon könsdysforidiagnos för att få genomgå ett juridiskt ”könsbyte” – och det kommer även att bli lättare att genomgå kirurgiska könsmanipulerande behandlingar eftersom det inte längre ska kräva något godkännande från Socialstyrelsen.

Kritikerna har bland annat pekat på att den nya lagen inte bygger på fakta eller vetenskap och att det är djupt olämpligt att låta minderåriga genomföra den här typen av förändringar, särskilt då de ofta har övergående identitetskriser av olika slag.

Andra har betonat att man idag inte vet varför antalet könsdysforidiagnoser har ökat så kraftigt på senare år, och att detta är någonting som måste kartläggas ordentligt.

Forskare noterar också att ”väldigt många” unga som söker vård för könsdysfori också har diagnosticerats med autism eller har autistiska drag, varför mycket lite tyder på att ett ”könsbyte” faktiskt kommer att hjälpa dem att må bättre , och satsningar istället borde göras på barnpsykiatrin.

Ilska mot Kristersson

Enligt en undersökning som genomförts av Demoskop/Aftonbladet har lagen inte heller något folkligt stöd. Bara var femte svensk är för förändringarna – 60 procent är emot, och resterande är tveksamma. Trots detta valde alltså 6 av 8 partier att rösta igenom den.

På sociala medier är ilskan stor mot politikereliten och mot Moderaterna i synnerhet eftersom partiet profilerat sig som ett liberalkonservativt och något “tuffare” alternativ under Kristerssons ledning – någonting som många nu ifrågasätter.

Andra användare kallar partiet för “ryggradslösa medlöpare” som “låtsas vara konservativa” och uttrycker ilska över att partiet går emot sina egna väljare. Många frågar sig också varför denna fråga var så viktig för Kristersson att driva och lovar också att överge M och istället rösta på andra partier i kommande val.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!