Prideparaden – maktens tummelplats

Vad är Pride-festivalen egentligen? Karl-Olov Arnstberg går tillbaka i tiden och ser på hur den uppkommit och hur den sett ut i Sverige under åren. Vad som beskrivs som en inkluderande festival inkluderar dock inte alla och något som skulle varit en protest mot makthavarna har istället blivit den västliga politiska elitens lekstuga.

publicerad 15 juni 2021

Prideparaden

Sextiotalet är det decennium som med nya preventivmedel, framför allt p-pillret, gör det möjligt att koppla loss sexualiteten från barnalstringen. Sex har man för att det är skönt, det är en drog och ett njutningsmedel som inte längre är förbehållet dem som är gifta med varandra. Släpp knullandet loss, det är vår!

Begreppet Pride dyker upp i homosexuella aktivistkretsar i Los Angeles på sextiotalet: Personal Rights in Defense and Education (förkortas PRIDE). De såg sexuell mångfald som något positivt och tyckte att bögarna inte skulle dölja, utan tvärtom framhäva och vara stolta över sin sexuella läggning.

I Sverige började demonstrationer dyka upp i början av 1970-talet men det tog lite tid innan de omvandlades till en karneval. Genombrottsåret är 1998, då Stockholm blev värd för Europride och bildade Stockholm Pride.

Paraden finns nu i många länder, till och med där man knappast trodde det var möjligt, som i Vietnam och Burma. Inte så förvånande är den däremot inte välkommen i muslimska länder. 2017 gjordes ett försök i Beirut, men hot…


 


Liknande artiklar: