Krönikor

Klimatet som statsreligion

Tron att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jordens klimat tycks nu vara svensk statsreligion och försvaras ivrigt av svenska medier, skriver Tege Tornvall i sin senaste krönika.

Publicerad 4 oktober 2018

Tron att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jordens klimat tycks nu vara svensk statsreligion och försvaras ivrigt av svenska medier. Så ivrigt att de aktivt och medvetet försöker tysta kritiker mot denna tro.

Lördagen den 2 september hade det fria och öppna nätverket Klimatsans en helsidesannons i Svenska Dagbladet. Det fick Världsnaturfonden WWF:s svenska ledning att fråga SvD:s ansvarige utgivare Fredric Karén varför SvD tog in annonsen. Karén svarade att han hade missat den. Men han försvarade inte införandet.

Den 14 september 2017 hade statsvetaren Björn Lomborg en helsides debattartikel i SvD om klimatpolitikens höga kostnader. Han menar att kyla dödar fler än värme. Det fick miljöprofessorn Johan Rockström att undra varför SvD tog in artikeln.

Nyligen manade en konsult från PR-byrån Westander svenska media att inte publicera inlägg som ifrågasätter larmen om hotande global uppvärmning. Westanders har liksom den C-anknutna tankesmedjan Fores som uppdrag och uttalad policy att larma om påstått klimathot.

På Uppsala Universitet har psykologen Kirsti Jylhä doktorerat på påstådda “klimatförnekares” personligheter med för seriösa forskare kränkande beskrivningar – utan att hon personligen träffat dem eller talat med dem.

Ingen förnekar att klimatet ändras. Det har det alltid gjort och gör fortfarande. Men vi påpekar att koldioxid är växternas näring, att mer koldioxid får det att växa mer och att tidigare, varmare eror hade flerfalt högre CO2-halt än dagens.

 

 

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Tege Tornvall är erfaren faktajournalist med förflutet för bland annat Veckans Affärer, Ny Teknik, Teknisk Tidskrift och annan fackpress samt som info-konsult för ledande data- och industriföretag samt dåvarande Mekanförbundet.

Han är också aktiv inom nätverket Klimatsans och har givit ut två böcker i klimatfrågan: “Solen driver vårt klimat” samt “Tänk om det blir kallare?”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!