Klimatet som statsreligion

Tron att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jordens klimat tycks nu vara svensk statsreligion och försvaras ivrigt av svenska medier, skriver Tege Tornvall i sin senaste krönika.

publicerad 4 oktober 2018
- av Tege Tornvall

Tron att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jordens klimat tycks nu vara svensk statsreligion och försvaras ivrigt av svenska medier. Så ivrigt att de aktivt och medvetet försöker tysta kritiker mot denna tro.

Lördagen den 2 september hade det fria och öppna nätverket Klimatsans en helsidesannons i Svenska Dagbladet. Det fick Världsnaturfonden WWF:s svenska ledning att fråga SvD:s ansvarige utgivare Fredric Karén varför SvD tog in annonsen. Karén svarade att han hade missat den. Men han försvarade inte införandet.

Den 14 september 2017 hade statsvetaren Björn Lomborg en helsides debattartikel i SvD om klimatpolitikens höga kostnader. Han menar att kyla dödar fler än värme. Det fick miljöprofessorn Johan Rockström att undra varför SvD tog in artikeln.

Nyligen manade en konsult från PR-byrån Westander svenska media att inte publicera inlägg som ifrågasätter larmen om hotande global uppvärmning. Westanders har liksom den C-anknutna tankesmedjan Fores som uppdrag och uttalad policy att larma om påstått klimathot.

På Uppsala Universitet har psykologen Kirsti Jylhä doktorerat på påstådda ”klimatförnekares” personligheter med för seriösa forskare kränkande beskrivningar – utan att hon personligen träffat dem eller talat med dem.

Ingen förnekar att klimatet ändras. Det har det alltid gjort och gör fortfarande. Men vi påpekar att koldioxid är växternas näring, att mer koldioxid får det att växa mer och att tidigare, varmare eror hade flerfalt högre CO2-halt än dagens.

 

 

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.