MiljöUnder det senaste århundradet har flodkräftan försvunnit från 97 procent av Sveriges sjöar och vattendrag. Det beror främst på illegal utplantering av signalkräfta.
Miljö
Kollaps i Stora barriärrevet
MiljöEn ”total ekosystemkollaps” är på väg att inträffa i Stora barriärrevet. Fiskarnas avtal minskar drastiskt, och korallerna bleks nu även på vintern.
Rutor i sädesfält räddar sånglärkor
MiljöUnder de senaste 35 åren har 75 procent av sånglärkorna försvunnit från Sverige. För att hjälpa till att vända nedgången har projektet Rädda sånglärkan börjat skapa öppna rutor i sädesfält för att ge lärkorna fristad.
Brittiska regeringen kör över grevskap om frackingförbud
MiljöStorbritanniens regering har givit sitt godkännande till fracking i grevskapet Lancashire, trots att de lokala politikerna redan röstat för ett förbud.
Framgångsrika invandrare
MiljöInvandrare klarar sig bra i Sverige – i alla fall om de är vargar, enligt en studie som vargforskningsprojekt SKANDULV har gjort.
4200 mil lång flygning på bara solceller
MiljöPlanet Solar Impulse 2 har flugit 4 200 mil utan bränsle med hjälp av 17 000 solceller monterade på vingarna.
Långlivade hajar
MiljöHåkäringen är det mest långlivade ryggradsdjuret vi känner till, med en förväntat livslängd på minst 272 år, kanske upp till 512, enligt en internationell studie som publicerats i Science.
Costa Rica har inte använt fossila bränslen på två månader
MiljöUnder 2016 har Costa Ricas el bara producerats av förnybara källor under 150 dagar, och 76 dagar helt i sträck.
Storbritannien och Norge levererar hundratusentals drönare till Ukraina
UtrikesStorbritannien och Norge lanserar ett nytt stödpaket till Ukraina värt 5,7 miljarder kronor - med hundratusentals drönare i fokus.
Fria orangutanger på Borneo
MiljöDe första tio orangutangerna har släppts fria i nationalparken Bukit Baka Bukir Raya på Borneo som del i ansträngningarna att rädda och rehabilitera orangutanger i fångenskap.
”Företag trampar på skoarbetarna”
MiljöDen 20 juni släppte organisationen Fair Action rapporten Trampling Workers’ Rights Underfoot om hur 23 europeiska skoföretag hanterar risker i sina leverantörskedjor avseedne kränkningar mot mänskliga rättigheter.
Analys av matslöseri
MiljöAmerikanska konsumenter kastar runt 20 miljarder kilo mat varje år. Även om de flesta känner sig skyldiga när de kastar mat anser många att det
Sverige producerar mer skräp
MiljöÅr 2014 uppkom 167 miljoner ton avfall i Sverige, en ökning på mer än 11 miljoner ton från 2012, enligt statistik som Svenska miljöemissionsdata tagit fram på Naturvårdsverkets uppdrag.
20 års fängelse för elfenbenshandel
MiljöFörra fredagen dömdes en ringledare inom elfenbenshandeln till 20 års fängelse och motsvarande drygt 1,7 miljoner svenska kronor i böter i en kenyansk domstol, rapporterar
Musslor sitter löst i sura hav
MiljöOm haven försuras kan det leda till svårigheter för musslor att hålla sig kvar på stenar, enligt forskning från University of Washington. I labbförsök har
Den östliga gorillan akut hotad – pandans status förbättrad till sårbar
MiljöDen östliga gorillan som är världens största nu levande primat, listas numer som akut hotad, enligt en rapport som släpptes under söndagen på World Conservation
Gräs kan bli vätgaskälla
MiljöBrittiska forskare har visat att väte kan utvinnas från vanligt gräs med hjälp av solljus och en billig katalysator som skyndar på en kemisk reaktion utan att själv användas upp.
Från kal betong till konst som skapar trivsel – därför gör muralmålningar comeback
Kultur– Jag vill att mina muralmålningar ska fånga både ögat och hjärtat, säger Malin Sellergren som arbetar med att förgylla miljöer med vacker platsdesignad konst.
Framtidens solceller blir till
MiljöForskare har lyckats mäta hur solenergi flödar i och mellan olika delar i en fotosyntetisk organism.
Mycket gifter kvar i Östersjön
MiljöDet finns fortfarande höga halter av gamla miljögifter på Östersjöns havsbotten. Detta enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, som har tagit prover långt ute till havs.
Dilemma: suggor blir ammor
MiljöSuggor får allt fler kultingar per kull i Sverige samtidigt ökar smågrisdödligheten. Både i Danmark och Sverige används grissuggor som ammor. Det väcker frågor, säger veterinären Emma Andersson till Sveriges Radio.
Sjögräs kan minska försurning i havet
MiljöVäxter som kelp absorbera koldioxid från haven och minska försurningen. Att odla sjögräs skulle kunna hjälpa till att minska effekterna av stigande koldioxidnivåer.
Oljespillet i Mexikanska golfen kan fortsätta påverka
MiljöOljespillet från Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010 fortsätter påverka fisklivet.
Fallfrukt som blir gastronomi
Miljö”Palla” tycker att alla äpplen borde komma till användning och går därför på jakt för att palla dem, på inbjudan av givmilda tomtägare.
Kongos första nationalpark på 40 år
MiljöNyligen avslöjade regeringen i Demokratiska republiken Kongo att landet kommer att upprätta sin första nya nationalpark på mer än 40 år.
Miljörevisor: ”Det finns inga miljöbilar”
MiljöMiljörevisorn Anders Welin sa upp sig efter 30 år i tjänsten, rapporterade Aktuell Hållbarhet. Nu ska han skriva en bok om varför det går som det går med klimatet.
En gyllene dal av ord och bilder – konstsagan som vill hela och inspirera
KulturTänk dig en bok som är lika mycket ett konstverk som en saga. Den gyllene Dalen av Malin Sellergren är just en sådan skapelse.