Alternativa flamskyddsmedel

publicerad 3 maj 2017

Det finns en mängd av alternativa sätt att flamskydda produkter. Det konstaterades på konferensen hos Institutet för verkstadsteknisk forskning (Swerea IVF), som nyligen samlade stora elektronik- och plasttillverkare.

Flamskyddsmedel används för att exempelvis elektronik inte ska skaffa eld. Men för sälar och andra djur kan dessa miljögifter, som hamnar i haven, leda till bland annat sämre immunförsvar, minskad reproduktionsförmåga och cancer.

Nu har forskningsinstitutet startat ett internationellt projekt för att få bort de miljöfarliga flamskyddsmedlen från elektronikproduktionen. Bland annat Volvo, Ericsson, Canon, NEC, Sony, Compaq och Siemens har visat intresse för projektet.

IVF ska nu göra en sammanställning av olika länders lagstiftning som reglerar användningen av flamskyddsmedel, enligt Elektroniktidningen. Att vissa bromerade flamskyddsmedel kan ersättas med mindre skadliga medel visar också ett nyligen avslutat EU-projekt – där flera olika alternativ har kartlagts.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.