Sabeloryx åter i det vilda

publicerad 21 april 2017
Sabeloryx

Sabeloryxen beskrevs år 2000 som utdöd i vilt tillstånd av IUCN. Flera individer har dock funnits kvar i fångenskap, och i augusti förra året släpptes en grupp på 21 djur ut i reservatet Ouadi Rimé-Ouadi Achim i Tchad.

I januari, och i september kom vad man tror är den första sabeloryxen som fötts i det vilda på över 20 år, och har sedan dess växt bra. Honan var dräktig vid ankomsten till Tchad, men det syntes först efter tre eller fyra veckor.

Hjorden har blivit helt oberoende av människan omedelbart efter ankomst, och har helt ignorerat den mat och det vatten som satts ut, och har på egen hand blivit större och starkare sedan ankomsten, rapporterar Mongabay.

I januari släpptes ytterligare en grupp, den här gången 14 djur, som man hoppas ska sälla sig till den första gruppen. Ytterligare 37 har fötts upp och väntas släppas fria i augusti i år.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.