Miljö

Sabeloryx åter i det vilda

Sabeloryx

Sabeloryxen beskrevs år 2000 som utdöd i vilt tillstånd av IUCN. Flera individer har dock funnits kvar i fångenskap, och i augusti förra året släpptes en grupp på 21 djur ut i reservatet Ouadi Rimé-Ouadi Achim i Tchad.

I januari, och i september kom vad man tror är den första sabeloryxen som fötts i det vilda på över 20 år, och har sedan dess växt bra. Honan var dräktig vid ankomsten till Tchad, men det syntes först efter tre eller fyra veckor.

Hjorden har blivit helt oberoende av människan omedelbart efter ankomst, och har helt ignorerat den mat och det vatten som satts ut, och har på egen hand blivit större och starkare sedan ankomsten, rapporterar Mongabay.

I januari släpptes ytterligare en grupp, den här gången 14 djur, som man hoppas ska sälla sig till den första gruppen. Ytterligare 37 har fötts upp och väntas släppas fria i augusti i år.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • djur
  • sabeloryx
  • Tchad