Om sommaren 2017 blir lika torr som sommaren 2016 hotas landet av den värsta vattenbristen på 100 år. Detta enligt en rad svenska myndigheter.
Stora delar av Sverige har under de senaste två åren fått cirka 20 procent mindre regn än tidigare, och fjolåret var det torraste på 40 år. Detta har fått sammanlagt nio svenska myndigheter att gå ut med en gemensam förvarning om att det kan komma att bli brist på vatten under sommaren.
“Om nederbördsmängderna återgår till det normala kan situationen bli bättre, men troligtvis inte förrän i höst-vinter. Redan nu uppfattas situationen på vissa håll så allvarlig att man lokalt inför olika regleringar för att spara vatten och reducera förbrukningen”, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.
Om årets sommar blir lika torr som den ifjol riskerar Sverige att få “den allvarligaste vattenbristen som har registrerats under drygt 100 år”.
De områden som Havs- och vattenmyndigheten listar som särskilt utsatta vid vattenbrist är “östra Sverige upp till mellersta Norrland (från Blekinge till Västernorrland) samt de inre delarna av Götaland”.
De myndigheter som står bakom varningen är Havs- och vattenmyndigheten, SMH, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning och Skogsstyrelsen.