Livsmedelskonglomerat ett hot mot den utsatta sumatraelefanten

publicerad 3 april 2017
Bild som visar förödelsen efter avverkad regnskog på Sumatra

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Multinationella livsmedelskonglomerat som Procter & Gamble, Unilever och Nestlé bidrar till att utrotandet av sumatraelefanten och andra djurarter genom att köpa in olagligt producerad palmolja från Sumatras regnskog.

Den tropiska regnskogen på den indonesiska ön Sumatra avverkas i allt snabbare takt. Främst avverkas regnskogen i nationalparken Leuser, världens hittills okända ekosystem, som är hem åt sumatraelefanten, sumatratigern, sumatraorangutangen och sumatranoshörningen, som alla bedöms vara akut utrotningshotade.

Lokala organisationers försök om att få till stånd ett totalförbud av skövling och avverkning i Leuserparken har ignorerats av palmoljeföretaget PT. Istället har man fortsatt med den omfattande avverkningen – i strid med naturvårdslagarna i Indonesien. Naturvårdsorganisationen Rainforest Action Network (RAN) genomförde nyligen en granskning som visade att flera av världens största livsmedelskonglomerat köper in palmolja från PT och på så sätt bidrar till förstörelsen av regnskogen.

Procter & Gamble, Unilever, Pepsico, McDonalds och Nestlé är bara några av de livsmedelskonglomerat som köpt in palmolja från PT. Dessa företag uppmanas av Rainforest Action Network att omedelbart upphöra med inköp av palmolja som tillverkats på ett illegalt sett.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!