Rysk valpåverkan – än sen då?

Hans Myrebro reflekterar i denna krönika över en eventuell rysk påverkan av det senaste valet i USA.

publicerad 21 februari 2018
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Under mer än ett år har man i USA diskuterat, analyserat och undersökt huruvida Ryssland eller ryska medborgare försökt och eventuellt lyckats med att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Nu senast har åtal riktats mot ett antal ryssar som man anser har på olika sätt påverkat presidentvalet till förmån för Donald Trump.

Mitt eget ställningstagande i denna fråga är, att hade USA varit ett land som skött sina egna angelägenheter och maktpolitiskt hållit sig på hemmaplan, då hade det varit helt fel att börja tafsa på deras demokratiska system. Men så är inte fallet. USA har sina tentakler, militärbaser och CIA-kontor över hela världen och anser att deras spelplan är global, medförande att man med olika förevändningar har rätt att störta regimer som inte fattar hur snäll Uncle Sam är.

Med de förutsättningarna borde det vara en rättighet för varje land, i synnerhet de som känner sig hotade av USA, att påverka dess politik.

Inför presidentvalet 2016 fanns det två kandidater. En viktig fråga som skilde de båda åt var relationen till Ryssland. Donald Trump hade inget emot att  inleda en dialog med Vladimir Putin. Hillary Clinton däremot jämställde Putin med Hitler och ville snarast störta honom, ”topeln down”, kallades det och det var samma tekniska term som används om Saddam Hussein, Muammar Gaddafi med flera. Hillary var säker på sin sak. Hon hade tidigare hos Atlantic Council beställt en rapport om hur Ryssland skulle bemötas. ”Arming for Deterrence” hette rapporten och blev färdig i tid före valet. I dess beskrivning av Ryssland möter du russofobi i världsklass. Inget för lättskrämda, men jag kan tänka mej att många NATO-nördar har rapporten på nattduksbordet. Bland annat i den rapporten hämtade Hillary sin djupa kunskap om Ryssland.  Tydligen tänkte hon sig att som en krigsgudinna få föra sitt frihets-monopoliserade folk österut för att ta hand om slaverna och fullborda den ödeläggelse av Ryssland som hennes man, Bill inte kunde slutföra.

Ett flertal experter I USA är tämligen säkra på att om Hillary hade vunnit valet, hade vi nu varit uppe i ett omfattande krig. Omfattande, därför att ett krig mot Ryssland hade drabbat hela Europa.

Om nu Ryssland har lyckats påverka det amerikanska presidentvalet så har de därmed meriterat sig för ett Nobelpris. Detta sagt med avseende på de båda kandidaternas position inför valet. Att det sedan för Trumps del har svängt hit och dit allteftersom vinden blåst är en sak. Men när det gäller Hillary Clinton vet vi att hon är mycket bestämd och målinriktad.

Det är därför inget uppseendeväckande när vi på bild ser henne tillsammans med Joe Biden inför överläggningar om strategin inför nästa val. Detta skedde på en konferens anordnad av Council on Foreign Relations den 23 januari.  Joe Biden, som var en av dem som låg bakom statskuppen i Kiev har ideligen kritiserat Trump för en alltför defensiv politik. I Bidens värld är det Ryssland som har omringat 29 NATO-länder och framför dödliga hot morgon, middag och kväll. Hot som får dessa länder att darra och i desperation vända sig till Vita Huset. Joe Biden vill se ett slut på detta och gjorde helt klart den 23 januari, att han ställer upp som demokraternas presidentkandidat år 2020.

Inför det valet hoppas jag att många länder runt om i världen gör sitt bästa för att förhindra honom att nå sitt mål, det kan rädda våra liv. Men vi kan inte hoppas för mycket. Den neokonservative Joe Biden har stöd av the Deep State, och ytterst Israel. Och det är Israel som styr USA.

 

Hans Myrebro

Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!