Krönikor

Kallare på många håll

Årets höst är den tidigaste på 40 år och många riktigt kalla temperaturnoteringar har förbisetts i rapporteringen, måhända för att exemplen på kyla de motsäger påstådda klimathot med fortgående uppvärmning. Det skriver Tege Tornvall i sin krönika.

Publicerad 14 oktober 2019
Uppdaterad idag kl. 15:29

Årets höst är den tidigaste på 40 år. Alla landets SMHI-stationer hade den 3 oktober fått meteorologisk höst = under 10 plusgrader medeltemperatur fem dygn i rad. Delar av fjällvärlden hade meteorologisk vinter. Det är ovanligt tidigt med under 0 grader medeltemperatur minst fem dygn i rad.

Även våra nordliga grannländer Finland och Norge har de senaste åren upplevt ovanlig kyla. Trondheim har nu fått sin kallaste höst på 58 år. Finland hade en ovanligt kall juli månad, och maj 2017 var exceptionellt kall särskilt i norra Finland. Vintern 2017 var extremt kall i Polen och på flera andra håll i Europa.

Nordvästra USA hade i slutet av september i år rekordkallt och mycket snö delstaterna i Montana, Oregon och Washington. Våren i nordvästra USA försenades fyra veckor. Stora delar av norra Ryssland hade i somras rekordkallt.

Dessa exempel är i sig bara väder. Det finns också exempel på ovanlig värme på många håll. Men exemplen på kyla kommer sällan fram i debatten, kanske för att de motsäger påstått klimathot med fortgående uppvärmning.

Snabba växlingar mellan extrema vädertyper tyder generellt på kallare klimat. Vindar bildas av stora temperaturskillnader. Varm luft stiger och släpper in kallare luft från sidorna. Mer värme minskar dessa skillnader och ger svagare vindar.

Kallare klimat ger däremot större skillnad mellan de varma tropikerna och kallare trakter närmare polerna. Det ger därför starkare vindar. Att tro att varmare klimat ger mer extremväder är alltså generellt fel. Det jämnar i stället ut skillnaderna.

Om det till äventyrs blir fler och starkare extremväder, tyder det därför på kyligare klimat – inte varmare. Det medför senare och mindre skördar – alltså mindre mat.

Något att begrunda för världens politiker!

 

Tege Tornvall

Tege Tornvall är erfaren faktajournalist med förflutet för bland annat Veckans Affärer, Ny Teknik, Teknisk Tidskrift och annan fackpress samt som info-konsult för ledande data- och industriföretag samt dåvarande Mekanförbundet.

Han är också aktiv inom nätverket Klimatsans och har givit ut två böcker i klimatfrågan: “Solen driver vårt klimat” samt “Tänk om det blir kallare?”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!