“Obama och supermakten USA:s död”

publicerad 10 februari 2015
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

USA:s väg för att bekämpa Ryssland kan mycket väl vara genom Ukraina. Den massiva propagandan mot Ryssland har berett vägen för en stor konflikt. En supermakt på väg att förlora sin ställning är beredd att ta till stora risker. Det skriver Svante Lejon, försvarspolitisk expert, nationalekonom och lärare.

Den tongivande republikanen Adam Kinzinger sa: “USA, Europa och våra allierade måste aggressivt behålla trycket på herr Putin för att uppmuntra honom att ändra sitt beteende”.

Tack och lov så finns det åtminstone några röster som varnar för den här politiken, såsom republikanen Dennis Kucinich som har sagt att NATO:s inringning av Ryssland, den av USA uppbackade kuppen i Ukraina, försöket att med ett EU-avtal få in NATO i Ukraina intill Rysslands gräns och USA:s doktrin om att slå till först med kärnvapen, är alla uttryck för en politik som försöker ersätta diplomati med militär makt.

Sedan 1991 har USA använt 5 000 miljoner dollar för att påverka Ukraina enligt Victoria Nuland, Assistant Secretary of State, i december 2013. Sensationellt var att Obama i en CNN intervju den andra februari i år bekräftade USA:s inblandning i regeringsombildningen (kuppen) i Ukraina för ett år sedan. Dessutom sa han att Rysslands annektering av Krim inte var något led i en rysk expansionsstrategi utan en reaktion på hur situationen i Ukraina utvecklades.

Varför är Ukraina så viktigt för USA (NATO & EU)? USA som supermakt är direkt beroende av dollardominansen och den hotas av Ryssland och dess allierade. Starka intressen vill krossa Ryssland och vägen dit kunde mycket väl ha gått genom Ukraina. Den vägen är nu åtminstone tillfälligt blockerad av Tysklands och Frankrikes fredsaktion.

Dollarn kommer att försvagas i takt med att den ersätts av andra valutor i världshandeln. Försvagningen kommer att övergå i ett allt snabbare ras, för när nergången väl blir uppenbar så kommer alla att vilja göra sig av med sina dollar innan de blir ännu mindre värda. Vi har sett mycket av sådant panikartat flockbeteende, så det är bara vanlig ekonomisk psykologi.

När detta väl händer är det slut med USA:s herravälde och ännu en supermakt i världshistorien går i graven. När det slutet närmar sig kan det bli riktigt farligt för oss alla. Ekonomiskt kan USA inte hävda sig men militärt kan de det fortfarande. Därför är det inte osannolikt, speciellt med tanke på USA:s historia, att de planerar för att använda hela sin militära kapacitet för att röja undan hoten mot dollarväldet. När väl alla pjäser i den planen är på plats kan den sättas i verket någon militär höjdare. General Thomas Power, USA:s flygvapenchef, var mycket nära att lyckas med att få igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen under Kubakrisen 1962.

Grunden för USA:s världsherravälde vittrar sönder allt snabbare. År 1961 stod USA för 38 procent av världens BNP medan den 2003 var nere i 30 procent, enligt Världsbanken, alltså endast 8 procents minskning på 40 år.

Mera dramatisk är raset mellan 2003 och 2013 – 8 procent på bara 10 år. Samtidigt har BRICS-ländernas andel av världens BNP ökat från 9 till 21 procent. BRICS, bildat 2009, står för Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. De vill skapa alternativ till dollarn, IMF och Världsbanken, vilka USA kontrollerar. Varför är till exempel dessa fakta mindre intressanta för massmedia än kända rysshatares så kallade analyser?

 

Andel av världens BNP i procent för USA och BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina & Sydafrika)

diagram-BRICS
Klicka för att se diagrammet i fullskärm.

USA och NATO står för 60 procent av de militära utgifterna i världen medan Ryssland, som utmålas som det stora hotet, står för 5 procent enligt SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute. USA fick EU att inleda ekonomisk krigföring mot Ryssland, trots att det är i strid med EU:s grundidé som säger att ju närmare ländernas ekonomier knyts varandra ju mindre är risken för krig. Förbundskanslern Angela Merkel vill ha fred, för i Tyskland ser och förstår många krigsrisken. Ett exempel är protesten “Wieder Krieg in Europa? Nicht in unserem Namen!” införd i tidningen Zeit den 5 december 2014. Krig igen i Europa? Inte i vårt namn!

Det var först när Merkel och den franske presidenten François Hollande tog initiativet från USA som det kunde bli ett fredsavtal för Ukraina.

I Sverige fortsätter den hjärntvättande massiva propagandan mot Putin och Ryssland, vilket är skrämmande. Alla spekulationer om onda ryska avsikter vädras dagligen, men inte ett ont ord om USA:s långvariga världsomspännande draksådd. Ensidigheten och lögnerna fördummar demokratin och banar väg för katastrofer.

Kärnvapen i många länder är förstås ett ständigt hot mot vår existens och visar en kuslig brist på kollektiv intelligens. Akut är nu hotet från USA:s kamp för sin maktställning. Där är starka krafter beredda att ta stora risker. Obama slåss för USA:s hegemoni men verkar tveka inför en direkt militär konfrontation med Ryssland, för han förstår nog att det snabbt kan leda till kärnvapenkrig. Kanske röjs Obama ur vägen av de som vill ha krig.

Tack och lov så tog Hollande och Merkel ansvaret för freden, men de som vill krossa Ryssland och BRICS smider nog nya planer.

 

 

Svante Lejon, tornedaling, försvarspolitisk expert, nationalekonom, lärare, soldat m.m.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!