Regeringen skickar vapen och material till Ukrainakriget

Kriget i Ukraina

publicerad 28 februari 2022
- av Isac Boman

Den socialdemokratiska regeringen kommer att skicka vapen och annat krigsmateriel till Ukraina, meddelar statsminister Magdalena Andersson. Andersson meddelar att man skickar 135 000 fältransoner mat, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, 5 000 pansarskott och 500 miljoner kronor från statskassan.

Senast Sverige skickade ett motsvarande stöd direkt till en konfliktzon var när Sovjetunionen invaderade Finland.

Vi är i en exceptionell situation och vi behöver fatta exceptionella beslut, säger hon och tillägger samtidigt att den svenska staten redan gett ett ”omfattande” ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina sedan många år.

Andersson tillstår att Försvarsmakten inte har någon information om direkta hot mot Sverige, men hon tror ändå själv att stödet även kommer att gagna Sveriges säkerhet.

Ryssland attackerar hela den europeiska säkerhetsordningen, menar statsministern.

Vi menar att kampen som Ukraina genomför för fred, frihet och demokrati också är kopplad till de grundvärderingar som gäller för hela Europa, tillägger försvarsministern Peter Hultqvist som säger att leveransen ska ske ”så snabbt som möjligt”.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.