Nytt EU-direktiv ska stärka rätt till reparation

publicerad 26 april 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Europaparlamentet har röstat igenom ett nytt direktiv som innebär att det ska bli enklare att reparera skadade produkter. Direktivet innebär bland annat att tillverkaren måste reparera produkter – med eller utan garanti.

Under tisdagen röstade man igenom det nya direktivet “Rätt till reparation: Att göra reparationer enklare och mer attraktiva för konsumenterna”. Det innebär att tillverkare kommer att behöva tillhandahålla reparationer själva samt förse fristående reparationsfirmor och privatpersoner med information om hur de kan reparera produkter.

Det omfattar produkter i kategorier som, enligt andra EU-regler, måste tillverkas på ett sätt som möjliggör reparation, till exempel de flesta vitvaror men även mobiltelefoner. Det övergripande syftet med direktivet uppges vara att få fler att reparera och fortsätta använda istället för att slänga och skaffa nytt.

Bland annat innebär det att tillverkare inte får neka en kund att få en produkt reparerad enbart på grund av ekonomiska skäl, det vill säga exempelvis om reservdelar är dyra. De får heller inte neka en kund reparation om varan tidigare reparerats av kunden själv eller någon annan tredje part. Tillverkaren måste också tillgodose reparationer med eller utan garanti på produkten i fråga.

Om en produkt behöver speciell mjukvara eller särskilda verktyg för att repareras, måste tillverkaren i linje med direktivet också göra dessa tillgängliga för allmänheten.

Röstsiffrorna var 584 för, 3 mot och 14 nedlagda röster. Direktivet ska nu godkännas av Europarådet och sedan har medlemsländerna två år att införliva reglerna i respektive lagar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!