Polen utfärdar flest uppehållstillstånd i hela EU

publicerad 28 november 2019
- av Markus Andersson
Polen har solidariskt gett uppehållstillstånd till andra européer som bland annat farit illa i det krigsdrabbade Ukraina. På bilden gränskontroll i Donbassområdet.

I svenska medier utmålas Polen ofta som ett främlingsfientligt och rasistiskt land. Under 2018 var det dock Polen som beviljade flest uppehållstillstånd i hela den europeiska unionen – hela 635 000.

Även om man räknar per capita så ligger Polen i topp, åtminstone om man räknar bort väldigt små medlemsländer som Malta och Cypern. De allra flesta polska uppehållstillstånd gick till medborgare från Ukraina och Vitryssland, visar en rapport som nyss släppts av Eurostat.

Faktum är att Polen under perioden ensamt delade ut 20 procent av alla uppehållstillstånd inom EU, de allra flesta alltså till människor som lämnat Ukraina efter åren av krig och konflikter sedan det väststödda maktövertagandet i landet.

Att Polen trots sin stora generositet med uppehållstillstånd anklagas för att vara ett ”rasistiskt och slutet land” som måste bli mer mångkulturellt beror på att de främst beviljas uppehållstillstånd till européer från krisande grannländer istället för människor från tredje världen.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.