Utrikes

Polen utfärdar flest uppehållstillstånd i hela EU

Polen har solidariskt gett uppehållstillstånd till andra européer som bland annat farit illa i det krigsdrabbade Ukraina. På bilden gränskontroll i Donbassområdet.

I svenska medier utmålas Polen ofta som ett främlingsfientligt och rasistiskt land. Under 2018 var det dock Polen som beviljade flest uppehållstillstånd i hela den europeiska unionen – hela 635 000.

Även om man räknar per capita så ligger Polen i topp, åtminstone om man räknar bort väldigt små medlemsländer som Malta och Cypern. De allra flesta polska uppehållstillstånd gick till medborgare från Ukraina och Vitryssland, visar en rapport som nyss släppts av Eurostat.
Faktum är att Polen under perioden ensamt delade ut 20 procent av alla uppehållstillstånd inom EU, de allra flesta alltså till människor som lämnat Ukraina efter åren av krig och konflikter sedan det väststödda maktövertagandet i landet.

Att Polen trots sin stora generositet med uppehållstillstånd anklagas för att vara ett “rasistiskt och slutet land” som måste bli mer mångkulturellt beror på att de främst beviljas uppehållstillstånd till européer från krisande grannländer istället för människor från tredje världen.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!