Delfiner kvar på Kolmården

publicerad 26 april 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kolmården har fortfarande kvar sin delfinverksamhet i parken, trots att man beslutade att avveckla delfinariet för två år sedan. Anledningen ska vara att man fortfarande inte vet vart delfinerna ska flytta.

Det var för två år sedan som djurparken tog beslutet att börja avveckla delfinariet, något som grundade sig i ett tidigare beslut att satsa mer på utrotningshotade arter.

“Delfinerna betyder mycket för Kolmården och att avsluta delfinhållningen har inte varit ett lätt beslut att fatta. Men i en situation där bevarandearbetet blir allt viktigare, och flasknosdelfin inte längre är en hotad art, är vi övertygade om att beslutet är rätt”, förklarar Kolmården själva.

Under tiden för avvecklingen är dock delfinverksamheten öppen som vanligt och lockar fortfarande mycket besökare och turister. Anledningen till att verksamheten fortfarande är igång är att man ännu inte hittat ett nytt hem för de delfiner som är kvar i parken. Det är ett projekt som kan tror fortfarande kan ta lång tid år eftersom man betonar att man vill prioritera att “säkerställa att delfinerna får det bra”, uppger Kolmården.

Till dess kommer våra delfinskötare och veterinärer fortsatt att ge delfinerna den goda omsorg och vård som de får idag. Och till dess kommer våra gäster också fortsatt kunna besöka delfinariet och föreställningarna HOPE och En dag i delfinariet.”

Fasas ut även i andra länder

I Storbritannien har man sedan 30 år tillbaka tagit beslutet att fasa ut delfiner från djurparker. Idag är reglerna så pass hårda att det är svårt för akvarium att hålla delfiner i enlighet med gällande lagar. Även Frankrike och Schweiz har implementerat lagar mot att hålla delfiner och valar.

Delfiner är högintelligenta, sociala djur och påverkas i regel både fysiskt och psykiskt dåligt av att hållas i fångenskap och det är inte ovanligt att man ger exempelvis antidepressiv medicin och magsårsmedicin till delfiner på akvarium. Enligt skattefinansierade SVT ska även ett 60-tal av Kolmårdens delfiner avlidit i förtid sedan delfinariet öppnade, uppger statskanalen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!