USA anklagar Ryssland efter kraschen

Flygolyckan i Ukraina

publicerad 18 juli 2014

USA:s president Barack Obama går nu ut och anklagar ryska separatister för att ha legat bakom nedskjutningen av ett passagerarplan vilket ledde till nästan 300 människors död.

Under torsdagen sköts ett passagerarplan av typen Boeing 777, tillhörande Malaysian Airlines, ner när det flög över ett område där ryska separatister och ukrainska rebeller utkämpar strider. Alla 298 personer ombord omkom i kraschen.

Barack Obama kommenterade händelsen vid en presskonferens på fredagen i Vita huset där han sade att det mesta pekar mot att det var ryska separatister i östra Ukraina som sköt ner planet med en luftvärnsmissil, skriver Fox News.

Tidigare har de pro-ryska separatisterna i Ukraina sagt att man inte förfogar över vapen som kan skjutas iväg längre än 3-4 kilometer.

Både Ukraina och Ryssland anklagar nu varandra om vilka som bär skulden för nedskjutningen. Båda parter verkar dock vara överens om att det sovjetiska missilsystemet Buk användes för att skjuta ner planet, men att den motsatta parten är den skyldiga.

Enligt RT påstår ryssarna att de ukrainska rebellerna haft ett batteri av Buk-missiler igång vid tiden för nedskjutningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!