Indisk-kenyansk jurist ska leda Soros stiftelse

Globalismens framfart

publicerad 14 mars 2024
- av Isac Boman
Binaifer Nowrojee tillhör sedan länge familjen Soros inre krets.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Familjen Soros globalistiska och vänsterliberala stiftelse, Open Society Foundations, låter meddela att den indisk-kenyanska människorättsjuristen Binaifer Nowrojee framöver kommer att leda stiftelsens arbete.

Styrelsen har enhälligt beslutat att Nowrojee blir den som ersätter Mark Malloch-Brown, som lämnar sin post i sommar.

– Hon förkroppsligar OSF:s anda, både tidigare och nuvarande. Jag är övertygad om att hon kommer att leda OSF in i nästa utmanande fas av vårt arbete, säger styrelseordföranden Alexander Soros i ett pressmeddelande.

– När jag grundade Open Society Foundations ville jag att de skulle vara verkligt globala. Från början var det bara en ambition. Men nu känner jag att denna ambition har uppfyllts med Binaifer Nowrojee som ordförande för stiftelserna, med stöd av ett internationellt team, tillägger fadern George Soros.

“Den internationella liberala ordningen”

Nowrojee är inte ny inom Soros-sfären utan har tidigare haft en rad ledande befattningar – bland annat som chef för stiftelsens Östafrikaavdelning och regionchef för Asien och Stillahavsområdet. Hon har också en lång bakgrund som rådgivare och jurist för olika människorättsorganisationer och deltog bland annat som expertvittne vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Rwanda.

Hon säger själv att hon ser fram emot ”att leda denna enastående institution” som hon beskriver som ”världens största finansiär av mänskliga rättigheter” och att det är ”den absolut största och bästa utmaning” hon ställts inför under sin karriär.

– Jag är stolt över vad vi har gjort för att förbereda organisationen för en framtid som skiljer sig mycket från dess förflutna. Det är en framtid där den internationella liberala ordningens alla uppenbara självklarheter har ställts på huvudet och vi har varit tvungna att återuppfinna hur vi främjar mänskliga rättigheter och det öppna samhället, kommenterar den avgående ordföranden Mallock-Brown.

Binaifer Nowrojee är ättling till indiska migranter som flyttade till Kenya 1896. Hennes far, Pheroze Nowrojee, är också människorättsjurist och rådgivare till Kenyas högsta domstol.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!