Sällsynta månfenomen kopplas till Stonehenge

publicerad 30 augusti 2024
- av Sofie Persson
Stonehenge är en av världens mest mytompsunna platser.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sedan tidigare har man konstaterat att det förhistoriska monumentet Stonehenge är positionerat i linje med solens rörelser. Arkeoastronomer i Storbritannien pekar nu på att det också verkar vara kopplat till ett större så kallat månstillestånd.


Artikeln publicerades ursprungligen den 27 april 2024


Ett vanligt månstillestånd, på engelska lunistice, är när månen når sin nordligaste eller sydligaste punkt under loppet av en månad. Ett större månstillestånd är däremot ett sällsynt astronomiskt fenomen som innebär att deklinationen vid månstilleståndet varierar i en 18,6 år lång cykel mellan 18,134° (nord eller syd) och 28,725° (nord eller syd), på grund av månens precession. Ett månår är som bekant endast 354 dagar, alltså 11 dagar kortare än solårets 365 dagar något som också kan ha en forntida symbolik i Jera Runan.

Forskare har förbryllats över att dessa specifika månrörelser, som då endast förekom en gång per generation, sammanfaller med det förhistoriska monumentet. Nu ska ett projekt med forskare från universiteten i Oxford, Leicester och Bournemouth se närmare på fenomenet.

Stonehenges arkitektoniska koppling till solen är välkänd, men dess koppling till månen är mindre känd, säger professor Clive Ruggles, professor emeritus i arkeoastronomi vid Leicester University i ett pressmeddelande och fortsätter:

De fyra stationsstenarna ligger i linje med månens extrema positioner, och forskare har i åratal diskuterat om detta var avsiktligt, och – om så är fallet – hur detta uppnåddes och vad som kan ha varit dess syfte.

Allmänheten bjuds in

Forskarna planerar att dokumentera månuppgångar och nedgångar vid viktiga tidpunkter under året då månen kommer att vara i linje med stationsstenarna. Vidare planerar man att dokumentera händelserna och visa de visuella effekterna på stenarna genom ljusmönster och skuggor, vilket man kommer att göra genom en livestream som anordnas av English Heritage som förvaltar Stonehenge.

Vi kommer att bjuda in allmänheten att delta i en rad evenemang under året när vi tar ytterligare ett litet steg mot att avslöja Stonehenges hemligheter, säger Jennifer Wexler vid Engligh Heritage.

Fakta: Stonehenge

Det förhistoriska monumentet ligger i sydvästra England och består av höga stenpelare resta i ring med överliggande stenblock. Troligen började man bygga den för cirka 5000 år sedan, men att det sedan byggdes i tre faser under tusentals år. Det är oklart exakt hur man lyckades få dit stenarna, men man har kunnat konstatera att en typ av sten som använts kom från Preseli Hills Wales, som ligger 250 kilometer därifrån.

Stenarna ska ha rests med hjälp av fogar man vanligen endast ser vid träbearbetning och som hittills inte setts användas på något annat förhistoriskt monument. Syftet med monumentet är oklart, men man spekulerar kring det faktum att en framträdande sten, så kallad HeelStone, markerar den plats på horisonten där soluppgången vid sommarsolståndet syns när man tittar från stencirkelns mitt. Varje år samlas tusentals människor för att titta på denna händelse.

Sedan 1986 finns monumentet på Unescos världsarvslista.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!