Orbán: ”Snart strider Nato-länder mot Ryssland”

Kriget i Ukraina

publicerad 21 april 2024
- av Isac Boman
Viktor Orbán lovar att Ungern inte kommer att gå med i något krig.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


– Vi är ett steg ifrån att väst skickar trupper till Ukraina. Detta är en militär virvelström som kan dra Europa till botten. Bryssel leker med elden, deklarerar Ungerns premiärminister.

Det var under ett kampanjevenemang för Orbáns parti Fidesz som yttrandena gjordes, enligt det ungerska tv-bolaget Hir TV.

– I Bryssel (Natos högkvarter) finns idag en majoritet för krig. Stämningen i Europa är krigisk. Krigets logik dominerar politiken. Jag ser krigsförberedelser hos alla och överallt. Natos generalsekreterare har sagt att han vill inrätta ett Nato-uppdrag i Ukraina. De europeiska ledarna är redan inblandade i kriget … de ser detta krig som sitt eget krig och för det som ett sådant, förklarade Orbán vidare.

Han påpekade att det först handlade om att skicka skyddsutrustning, sedan om sanktioner mot Ryssland, efter detta började man skicka vapen, först skjutvapen, sedan stridsvagnar och flygplan och ekonomiskt stöd på sammanlagt någonstans runt 100 miljarder euro.

Vill inte bli “stormakternas leksak”

– Men dessa pengar och dessa vapen gör inte situationen bättre. I själva verket blir den värre. Vi är ett steg ifrån att väst skickar trupper till Ukraina. Denna militära virvelström kan dra Europa till botten. Bryssel leker med elden och gör Gud arg.

– Vi vill inte ha krig, och vi vill inte att Ungern ska bli en leksak för stormakterna igen. Det är därför vi måste stå upp för freden, tillade Orbán och lovade att landet inte kommer att gå in i kriget.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att man inte utesluter alternativet att skicka marktrupper till Ukraina för att delta i striderna. Enligt rysk underrättelsetjänst förberedde Frankrike också en sådan insats redan i mitten av mars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!