Krönikor

Tjugo gånger fler dör av kyla än av värme

Publicerad 10 maj 2020

Tege Tornvall skriver här om att kyla har dödat betydligt fler människor än extrem värme och att den uppvärmning som vi ser är en välkommen återhämtning från Lilla istiden.

Tege Tornvall pekar på att kyla varit betydligt farligare för människor än hetta.
Runt om i världen dör 20 gånger fler av kyla än av värme. Det visar en studie över hela 74 miljoner dödsfall världen runt som publicerades i den ansedda facktidningen The Lancet den 21 maj 2015 men som knappt har uppmärksammats i Sverige. Studien omfattade följande länder: Australien, Brasilien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Thailand och USA. I samtliga länder berodde de överlägset flesta dödsfallen på måttlig kyla. Extrem kyla vållade mycket färre dödsfall, men kyla orsakade totalt tjugo gånger fler dödsfall än måttlig respektive extrem värme tillsammans. Hur hårt kyla kan slå visar Lilla istidens värsta vinter 1697/98 i Sverige och Finland. Då orsakade flera års samlade missväxt att runt 100.000 personer dog av ren svält i Sverige och 80.000 i Danmark. Prästen Emil Åkerström i Amsberg norr om Borlänge skildrade i tidningen Tunabygden i början av 1900-talet hur Dalarnas befolkning drabbades av missväxt och svält från 1527 till runt 1870. Magnus Västerbros bok ”Svälten” skildrar hur runt 10.000 personer dog av svält i Norrlands inland så sent som 1867/68 för att tjock snö och igenfrusen Bottenvik hindrade sena och för små hjälpsändningar från att nå dem. Sedan Lilla istiden har det lyckligtvis blivit varmare på Jorden. Färre lider nöd och svält, fler har fått det bättre och uppvärmningen är en välkommen återhämtning från Lilla istiden. Men det får vi inte höra av dem som varnar för global uppvärmning!   Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Tege Tornvall är erfaren faktajournalist med förflutet för bland annat Veckans Affärer, Ny Teknik, Teknisk Tidskrift och annan fackpress samt som info-konsult för ledande data- och industriföretag samt dåvarande Mekanförbundet.

Han är också aktiv inom nätverket Klimatsans och har givit ut två böcker i klimatfrågan: "Solen driver vårt klimat" samt "Tänk om det blir kallare?".

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!