Tjugo gånger fler dör av kyla än av värme

Tege Tornvall skriver här om att kyla har dödat betydligt fler människor än extrem värme och att den uppvärmning som vi ser är en välkommen återhämtning från Lilla istiden.

publicerad 10 maj 2020
- av Tege Tornvall
Tege Tornvall pekar på att kyla varit betydligt farligare för människor än hetta.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Runt om i världen dör 20 gånger fler av kyla än av värme. Det visar en studie över hela 74 miljoner dödsfall världen runt som publicerades i den ansedda facktidningen The Lancet den 21 maj 2015 men som knappt har uppmärksammats i Sverige.

Studien omfattade följande länder: Australien, Brasilien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Thailand och USA.

I samtliga länder berodde de överlägset flesta dödsfallen på måttlig kyla. Extrem kyla vållade mycket färre dödsfall, men kyla orsakade totalt tjugo gånger fler dödsfall än måttlig respektive extrem värme tillsammans.

Hur hårt kyla kan slå visar Lilla istidens värsta vinter 1697/98 i Sverige och Finland. Då orsakade flera års samlade missväxt att runt 100.000 personer dog av ren svält i Sverige och 80.000 i Danmark.

Prästen Emil Åkerström i Amsberg norr om Borlänge skildrade i tidningen Tunabygden i början av 1900-talet hur Dalarnas befolkning drabbades av missväxt och svält från 1527 till runt 1870.

Magnus Västerbros bok ”Svälten” skildrar hur runt 10.000 personer dog av svält i Norrlands inland så sent som 1867/68 för att tjock snö och igenfrusen Bottenvik hindrade sena och för små hjälpsändningar från att nå dem.

Sedan Lilla istiden har det lyckligtvis blivit varmare på Jorden. Färre lider nöd och svält, fler har fått det bättre och uppvärmningen är en välkommen återhämtning från Lilla istiden. Men det får vi inte höra av dem som varnar för global uppvärmning!

 

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!