Kallare klimat ger “extremväder”

Klimatöverdrifterna

Medströmsmedierna missar – eller förtiger – att det på många håll varit ovanligt kallt på båda halvkloten. Växlande värme och kyla tyder på oro i luften med större temperaturväxlingar med tillhörande kraftigare väderutslag.

publicerad 11 augusti 2023
- av Tege Tornvall
Foto: Anders Ekström/CC BY 2.0
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Klimatpanelen IPCC, svenska SMHI och andra varnar för varmare klimat. De menar att det för med sig mer extremväder som starkare vindar och mer både regn och torka.

Underförstått: vad det än blir, beror det på varmare klimat.

Men då glömmer de  – eller förtiger eller vet inte – att varmare klimat ger mindre temperaturskillnader och därmed mindre och svagare vindar.

Vindar är nämligen rörliga luftmassor. Varm luft stiger. Högre upp kyls den. Kall luft sjunker och fyller ut från sidorna när varm luft stiger. Så skapas vindar i ständig växling.

Ju större temperaturskillnader, desto mer och starkare vind. Precis vad som händer nu.

Medströmsmedierna missar – eller förtiger – att det på många håll varit ovanligt kallt på båda halvkloten. Växlande värme och kyla tyder på oro i luften med större temperaturväxlingar.

Satelliter registrerar att atmosfären globalt snarast har kylts de senaste åren. Kallare atmosfär krymper. Då får jetströmmar det trängre och börjar gå i bukter.

De släpper in varm luft från söder resp. kall från norr – och omvänt på södra halvklotet. Precis vad som händer nu.

Mer extremväder tyder därför snarare på kallare än på varmare klimat. Men för stunden är det inte klimat utan väder. Klimat kan sägas vara de långsiktiga förutsättningarna för väder.

De ser inte så lovande ut med minskad solvind och ökad kosmisk instrålning. Då bildas mer moln och nederbörd med kylande verkan.

Det går förstås långsamt. Men det händer nu.

 

Tege Tornvall

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!