USA ska “klimatförflytta” indianstammar

Klimatöverdrifterna

publicerad 16 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Indianer från Quinault Indian Nation.

USA:s inrikesdepartement har beslutat att satsa initialt 75 miljoner dollar på att förflytta tre indianstammar från kustområden, eftersom de enligt regeringen hotas av klimatförändringar. Det är första gången federala pengar används till att finansiera ”klimatförflyttningar” av det här slaget.

Det är byarna Newtok och Napkiak i Alaska samt indiannationen Quinault i staten Washington som ska förflyttas. De får 25 miljoner dollar var för att finansiera flytten och bygga upp sina byar längre bort från havet. Ytterligare åtta indianstammar får fem miljoner dollar för att planera sin flytt.

Minst fem miljarder dollar kommer att behöva läggas på ändamålet under de kommande 50 åren, hävdas det.

– Vi måste skydda indiansamhället från de intensifierade och unika effekterna av klimatförändringarna. Att hjälpa dessa samhällen att komma i säkerhet i sina hemländer är en av de viktigaste klimatrelaterade investeringarna vi kan göra, menar USA:s utrikesminister Deb Haaland, som själv har indianskt påbrå.

Joe Bidens administration betonar vidare att stammar i Alaska riskerar att drabbas särskilt hårt av skador på infrastruktur från kusterosion, extremt väder och inträngande vatten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!