Nedskärningar i välfärden att vänta i Uppvidinge

publicerad 4 april 2019

Uppvidinge kommun har stora budgetunderskott och måste därför skära ner på sin välfärd. Kommunen har sparkrav på 8 miljoner för 2020 och ytterligare 12 miljoner för 2021. Bakgrunden är en ökad kostnadsutveckling och kraftigt minskade statsbidrag för kommande år.

Kommunchef Lars Engqvist (S) och kommunledningsgruppen, (som består av förvaltningscheferna, ekonomichef, personalchef och IT- och upphandlingschef) har nu kommit med förslag på nedskärningar för att klara sparkraven.

Alla förvaltningar har fått i uppdrag att ta fram förslag på kostnadssänkningar på en procent. Andra nedskärningar som föreslagits är: översyn av antalet särskilda boenden, översyn av antalet gruppboenden, översyn av det hemgångsstödjande teamets funktion och storlek, översyn av antalet enheter inom förskola och skola, halvering av antalet tillagningskök och färre bibliotekarier med mera.

Den 25 juni beslutar Kommunfullmäktige om budgetramarna för kommande år, det vill säga hur mycket pengar som fördelas till respektive nämnd. I november beslutar Kommunfullmäktige om hela budgeten för kommande år.

Uppvidinge är en liten kommun i Småland. Folkmängden är strax under 10 000 personer och centralorten är Åseda. Den 31 december 2014 utgjorde antalet invånare med utländsk bakgrund 19,96 % av befolkningen.

 

Källa: Uppvidinge.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.