Coronavirusets spridning

Färre canceroperationer under coronakrisen

Som en följd av coronakrisen har svenska canceravdelningar gjorts om för att behandla coronasmittade patienter. Detta innebär att det görs färre canceroperationer än vanligt och de cancersjukas oro växer för att man inte ska få den vård man behöver.

Coronaviruset och sjukhusens omställning för att kunna behandla ett stort antal smittade får konsekvenser och drabbar människor med andra diagnoser och hälsoproblem. Det minskade antalet operationer och rädslan för att dö har gjort att Cancerfondens hjälptelefon nu går varm när oroliga svenskar ringer in med frågor.
– Nästan alla samtal handlar om corona på ett eller annat sätt. Det kan vara frågor som "kommer min operation eller behandling att skjutas upp?". Eller "bör jag som 70-åring med cancer ställa in min cancerbehandling?", säger sjuksköterskan Fanny Larsson till SR.

Landets största cancerklinik – Tema Cancer vid Karolinska universitetssjukhuset – ser också en ökad oro och många som hör av sig och undrar om deras behandlingar kommer att ställas in.

Man medger också att man gör färre canceroperationer nu än tidigare och att personal har flyttats om för att bättre hantera coronapandemin. Man menar dock att alla akuta och brådskande operationer fortfarande genomförs.

– Vi gör nu operationer i samarbete med andra sjukhus i Stockholm eller hos privata aktörer. Vi har flyttat en del operationer vid de här enheterna, samt att vi gör en hel del operationer under helger, som nu under påskhelgen då vi ska göra flera planerade operationer vilket vi inte brukar göra, berättar verksamhetschefen Karouk Said.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!